Afbeelding
Rob Kreszner

Gek op museumeducatie

21 januari 2019 om 16:30 lokaal

GORINCHEM Het Gorcums Museum verzorgt vele jaren diverse vormen van educatie, voor scholen en voor volwassenen. Er zijn programma's voor het onderwijs, van kleuter- tot examenklas. We praten met educatief medewerkster Truus Vermaas, die samen met zes collega's rondleidingen en workshops verzorgt.

Rubriek Gorcums Museum 

,,Zoals de meeste educatieve krachten heb ik een onderwijsachtergrond en was bijna veertig jaar in het basisonderwijs werkzaam. Wat ik het liefste deed waren creatieve activiteiten met de kinderen, verhalen vertellen, de nieuwsgierigheid bevorderen en natuurlijk: ze iets leren.

Na mijn pensionering werkte ik zes jaar bij het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam, nu gevestigd in Dordrecht. Toen zes jaar geleden door het Gorcums Museum vrijwilligers werden gevraagd voor educatie heb ik me aangemeld. Het werk spreekt me erg aan, vooral om kinderen te laten ervaren dat kunst hen kan boeien. Ze kunnen na een rondleiding ook creatief aan de slag, zoals in de workshop Arcimboldo, waarbij ze met echt fruit en groente een portret maken.

De erfgoedlessen die we sinds een jaar aanbieden vind ik een verrijking van het aanbod. Deze bevatten verschillende onderdelen, zoals het onderzoeken van een museumobject en herstellen van een gebroken schaal. We gaan dan met de groep ook naar het museumdepot."

,,De huidige expositie 'De smaak te pakken' vinden kinderen prachtig: veel bijzondere kunstwerken die met eten te maken hebben, zoals pistolen van suikergoed. Als een tentoonstelling wat minder geschikt is voor kinderen, doen we wat meer rondleidingen voor volwassenen. En soms verzorgen we speciale ontvangsten, bijvoorbeeld voor nieuwe Nederlanders of voor Alzheimerpatiënten. Het is telkens weer anders en altijd leuk.

Omdat ik lang in het basisonderwijs werkte gaat mijn voorkeur uit naar projecten met jonge kinderen, maar leerlingen uit het voortgezet onderwijs rondleiden is ook een mooie uitdaging. Soms zeggen ze na afloop: 'Ik had er geen enkele verwachting van maar ik vond het toch heel leuk.' Bij de rondleiding krijgen ze een kijkwijzer mee, zodat ze leren kijken en een eigen oordeel kunnen geven over de kunstwerken. In de creatieve ruimte - de zogenaamde Kamer van de Tussentijd - geven we in de schoolvakanties workshops tekenen, schilderen en knutselen", besluit Truus enthousiast.

advertentie
advertentie