Anja Kok bij een van haar werken.
Anja Kok bij een van haar werken. Fred Mertens

Anja Kok: 'Communicatie?'

6 februari 2019 om 19:01 lokaal

GORINCHEM 'History of boring conversations' is de veelzeggende titel van de solo-expositie van de bekende Gorcumse kunstenaar Anja Kok, die komende vrijdag wordt geopend. Een gesprek over haar obsessie voor mensen die maar niet kunnen communiceren.


Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

Op veel werken van Anja Kok zie je twee figuren die overduidelijk geen contact hebben met elkaar. Haar werk leidt daarom tot vragen en onzekerheid bij de toeschouwer. Wat wil Anja met haar kunst vertellen? ,,Ik wil laten zien dat we de hele dag praten maar niet communiceren. We luisteren niet naar elkaar, maar ook niet naar onszelf. Iedereen maakt zijn eigen wereld met daarin zijn eigen waarheid. Tegenwoordig laten mensen ook gewoon zien dat ze niet luisteren. In vergaderingen Whatsappen zij terwijl een ander het woord voert."

Waarom zijn op jouw schilderijen altijd twee mensen of een veelvoud daarvan te zien? ,,Ik ben ooit begonnen met een foto van mij en mijn dochter, als basis voor mijn schilderij. Nu schilder ik twee vrouwen uit het hoofd en begin steeds meer te geloven dat ik hen allebei zelf ben. Ik zie het als een vorm van zelfreflectie. Het spiegelen van de ziel zie je ook bij de oude meesters, als een gezicht in de spiegel. De tweede figuur in mijn schilderijen heeft dezelfde functie."

Schilderijen zijn vaak ééndimensionaal maar bij jouw werk is een duidelijk perspectief te zien, heel ruimtelijk. ,,Ik probeer meerdere perspectieven op één doek weer te geven. In Denemarken maakte ik foto's van trappen in kastelen; die gebruik ik als inspiratie voor mijn werk. Ook combineer ik verschillende vormen, geschilderd met en zonder perspectief. Hierdoor kun je op sommige plekken als het ware in het schilderij duiken en op andere plekken juist niet.

Ik heb geen vooropgezet plan bij het maken van een schilderij. Zodra er iets op het doek verschijnt ga ik reageren en wandel als het ware al schilderend door het werk. Stoppen doe ik meestal op het moment dat er iets interessants gebeurt. Het schilderij moet dan vanaf een afstand kloppen maar ook van dichtbij. Ik probeer mensen op het verkeerde been te zetten met een beetje humor en zo de oppervlakkigheid te doorbreken."

De expositie van Anja Kok met een beetje 'oud' maar vooral veel nieuw werk wordt vrijdag 8 februari om 19.30 uur geopend door Rob Veenendaal. De expositie is te zien tot 25 maart.

advertentie
advertentie