Joek Brokking bij een schilderij van Tjalf Sparnaay in de expositie 'De Smaak te Pakken'.
Joek Brokking bij een schilderij van Tjalf Sparnaay in de expositie 'De Smaak te Pakken'. Rob Kreszner

Joek Brokking: Praktijkschool

26 februari 2019 om 07:26 lokaal

GORINCHEM Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. In het Gorcums Museum is tot en met 10 maart de expositie 'De Smaak te Pakken' te zien met verrassende kunstwerken uit verleden en heden. Deze week een gesprek over voedsel en eten met Joek Brokking, diëtiste en docent koken aan de Gorcumse Merewade Praktijkschool.


Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

De liefde voor eten zit bij Joek in het bloed. Joeks oma had jaren lang een patatkraam bij het busstation op de Groenmarkt. Toen in de jaren 70 het busstation werd verplaatst naar de Stationsweg, vertrok 'Afie Patat' naar Wijdschild waar ze nog enkele jaren zou staan.

Joek volgde de opleiding voor diëtiste, waar niet alleen de samenstelling van voedsel maar ook het bereiden ervan een belangrijk onderdeel van de lesstof was. Naast haar praktijk werd zij vrijwilliger bij het Gorcums Museum en later bij de school waar haar kinderen op zaten.

Toen ze bij de Merewade Praktijkschool de vacature van docent koken kon invullen, verruilde ze haar praktijk als diëtiste voor die van docent en stagebegeleider. Bij deze school ligt de nadruk op leren in de praktijk. Joek: ,,Praktijklessen en stages binnen en buiten de school zijn een vast onderdeel van de opleiding. De meeste stages lopen de leerlingen bij bedrijven in en rond Gorinchem. In het Gorcums Museum worden jaarlijks presentaties gehouden door leerlingen van Gorcumse scholen van door hen gemaakte kunstwerken. Al een aantal jaren wordt bij de opening van deze tentoonstelling de catering verzorgd door de catergroep van leerlingen van de Merewade Praktijkschool. De hapjes worden op school gemaakt en met een drankje in het museum geserveerd. Binnen de school kennen we ook een 'interne' stage. Wekelijks koken we een maaltijd die door iedereen voor een klein prijsje bij de school kan worden afgehaald. Ook dan leren ze dat hun kleding en de uiterlijke verzorging in orde moeten zijn."

Worden alle leerlingen van de catergroep later kok? ,,Dat verschilt. Er zijn er bij die in een restaurant gaan werken, soms waar ze stage hebben gelopen, maar ze komen ook bij andere bedrijven of winkels terecht. Het werken in de praktijk heeft hen veel praktische vaardigheden geleerd die je overal kunt gebruiken. Iedereen heeft talenten. Leren in de praktijk is ons motto."

advertentie
advertentie