Door met anderen samen in de wijk te sporten kan bijvoorbeeld eenzaamheid worden aangepakt.
Door met anderen samen in de wijk te sporten kan bijvoorbeeld eenzaamheid worden aangepakt. Egbert Egberts

Integraal beleid sociaal domein unaniem door de raad

29 maart 2019 om 03:03 lokaal

GORINCHEM  De gemeenteraad van Gorinchem heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 maart unaniem ingestemd met het vaststellen van het integraal beleid Sociaal Domein. 

door Egbert Egberts

Tijdens de parallelsessies hebben alle raadsfracties op een kritische wijze de door wethouder Eelke Kraaijeveld en zijn team van ambtenaren voorgestelde beleidsplannen onder de loep genomen. Waar nodig werden kritische vragen gesteld en werd de verantwoordelijke wethouder uitgedaagd het beleid zoveel mogelijk te concretiseren. Hij moet bij de uitwerking van het beleid volgens onder andere GroenLinks, de ChristenUnie/SGP en de VVD op bepaalde punten nog specifieker worden en de invulling van het beleid concreter benoemen. Ook bepaalde werkwijzen moeten op tijd worden gemonitord. Eerder zijn alle budgetten en aandachtsgebieden van het programma Sociaal Domein nog eens kritisch beoordeeld en geactualiseerd. Met een benodigd budget van om en nabij de 47 miljoen euro is dit dan ook een 'gigadossier' voor de gemeente Gorinchem. In het voortraject was er nogal wat kritiek voor wie het integraal beleid in het sociaal domein exact bedoeld was. Met als motivatie om de inwoners van Gorinchem gezond en gelukkig te laten zijn en onderwerpen als eenzaamheidsbestrijding, gezonde leefthema's en doelgroepenbeleid vaag te omschrijven namen diverse fracties geen genoegen. Waar nodig werd één en ander tot aan de raadsvergadering aan toe door het team Sociaal Domein verder uitgediept en in het raadsvoorstel aangepast.   
Op onderdelen dienden diverse fracties tijdens het raadsdebat moties in om invloed te hebben op en sturing te geven aan de uitoefening en invulling van het integraal beleid Sociaal Domein. Een motie van de fracties van CU/SGP en CDA om de inzet van huisartsen te ondersteunen op het gebied van praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg die er voor alle kinderen is die op dat gebied directe zorg nodig hebben werd unaniem aangenomen. Een gewijzigde motie van de SP om een onderzoek te doen naar het uitdelen van gratis fruit op basisscholen en middelbare scholen werd verworpen, omdat een meerderheid wil afwachten wat op dit punt gebeurt met voorstellen die momenteel binnen de EU en in Den Haag aan het uitrollen zijn. Wel had de SP succes met twee moties over het toepassen van meer begrijpelijke taal in mondelinge en schriftelijke communicatie van de gemeente en andere overheden naar inwoners toe, zo ook door de politiek, om miscommunicatie en onbegrip te voorkomen. Deze werden in meerderheid aangenomen. Vijftien van de 25 raadsleden stemden in met een voorstel van de VVD en Gorcum Actief om een 'ontschotter' in het leven te roepen die het proces van ontschotting tussen zorg verlenende partijen in het sociaal domein te volgen, waar nodig kan bijsturen of kan ingrijpen als dit noodzakelijk blijkt door de raad te informeren over de gang van zaken. Hoe dit echter in te vullen werd overgelaten aan de verantwoordelijk wethouder. De VVD was de enige partij die niet meeging met D66 dat een motie indiende om regelvrij te kunnen helpen in de zorg. Alle andere fractie waren voor minder bureaucratie in de zorg, waardoor meer efficiency en beter maatwerk kan worden geleverd. Wethouder Kraaijeveld kreeg een aantal adviezen mee om vooral regelmatig te evalueren, streng de hand te houden in het budgetbeheer en oog te houden voor wat er in de zorgsamenleving gebeurt. ,,Nu aan de slag," hoorde hij vanuit diverse hoeken van de raadszaal toen burgemeester Reinie Melissant het onderwerp afhamerde. 
 
 

advertentie
advertentie