Het beroep van leraar en docent moet op de Gorinchemse scholen weer een beroep van aanzien worden.
Het beroep van leraar en docent moet op de Gorinchemse scholen weer een beroep van aanzien worden. Egbert Egberts

Petitie Gorinchem Onderwijsstad motie aangenomen

29 maart 2019 om 20:00 lokaal

GORINCHEM Zeven politieke partijen hebben in de raadsvergadering van donderdag 28 maart in een motie aandacht gevraagd voor de petitie Gorinchem Onderwijsstad. In een motie werd opgeroepen achter de inhoud van de petitie te gaan staan en deze door te zenden aan de Haagse politiek.

door Egbert Egberts

De PvdA, Democraten Gorinchem, D66, Stadsbelang, SP, GroenLinks en D66 riepen het college en de mederaadsleden op om de petitie te ondersteunen en door te geleiden naar het kabinet en de Tweede Kamer, die door het bestuur van de stichting OVO, KBV Mariëngaarde, leerlingen, ouders en medewerkers aan een tiental raadsleden eerder deze maand is aangeboden. 
In de petitie wordt opgeroepen om samen met het onderwijsveld bestaand uit de leerling-, ouder-, personeel- en besturenorganisaties een dekkend plan op te stellen waarmee de opgelopen achterstanden en werkdruk zo spoedig mogelijk teniet worden gedaan. En het beroep van leraar en docent weer een beroep van aanzien zal worden.
Mede-indiener Jack Oostrum (PvdA) gaf aan dat al langere tijd consequent in het onderwijs vanuit Den Haag is bezuinigd. ,,Het is nu echt 'Genoeg is genoeg'."
Fractievoorzitter Ilhan Tekir van D66 betoogde met 'hart voor het onderwijs': ,,Dit is wat D66 betreft niet genoeg. Laten we eerlijk zijn: we kunnen meer betekenen dan alleen 'postbode' spelen. Als we vinden dat we onderwijsstad zijn - en dat vinden we door deze motie aan te nemen - dan hoort daar meer bij dan alleen voldoen aan de wettelijke plicht van onderwijshuisvesting. In de visie van D66 is dat een minimale basis die je sowieso geregeld moet hebben. Betekent niet dat wij de salarissen van leraren omhoog kunnen gooien maar wel in overleg met schoolbesturen kunnen kijken waar een extra boost nodig is. Bijvoorbeeld door een onderwijsstimuleringsfonds op te richten waarmee we goede initiatieven een duwtje in de rug kunnen geven. Denk aan weekend- en zomerscholen, of net dat extra studiemateriaal om burgerschap en moderne voorlichting te onderwijzen. Het liefst horen we de ideeën van de schoolbesturen en werken we hand in hand mee aan het realiseren ervan. Die oproep wil D66 doen aan alle fracties en in het bijzonder aan het college – want die hebben we helaas gemist tijdens de ontvangst van de petitie. Concreet is ons verzoek dan ook aan het college om de Informatie & Ontmoeting parallelsessies van de raad over het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs nadrukkelijk met schoolbesturen te organiseren."   
Wethouder Ro van Doesburg, die zelf jarenlang in het onderwijsveld heeft gewerkt, gaf aan de petitie sympathiek te vinden maar het niet aan hem te vinden om deze onder de aandacht van de Haagse politiek te brengen. Dat dit door in en door de gemeenteraad beoogd werd was voor hem ook de juiste plek waar vanuit deze oproep werd gedaan. 
De motie kreeg uiteindelijk met 17 stemmen voor en 8 tegen een ruime meerderheid, waardoor de petitie zijn weg zal gaan vinden richting het Binnenhof.    
 

advertentie
advertentie