Wethouder Joost van der Geest kreeg een trucklading aan complimenten over zich heen.
Wethouder Joost van der Geest kreeg een trucklading aan complimenten over zich heen. Gemeente Gorinchem

Meerderheid raad voor plan Banneweg

5 april 2019 om 00:56 lokaal

GORINCHEM De fietser krijgt meer ruimte bij de inrichting en het onderhoud van de Banneweg, als het aan de gemeenteraad en het college van B&W ligt. Het wordt er voor deze groep verkeersdeelnemers een stuk veiliger op. Punt van kritiek voor een meerderheid van de raad is wel hoe het Piazza Center ontsloten wordt.

door Egbert Egberts

De wethouder van verkeer en mobiliteit kreeg van diverse fracties een trucklading aan complimenten over zich heen. Vooral het feit dat er goed is omgegaan met participerende partijen zoals bewoners en andere belanghebbenden leverde hem de spreekwoordelijke veer in de bips op. Het leverde door hen gewenste aanpassingen in het kader van de verkeersveiligheid van één van de tien gevaarlijkste verbindingswegen uit het oostelijke deel van de provincie Zuid Holland op. Ofschoon een aantal fracties nog wat bedenkelijke geluiden liet horen over de verkeersdruk op het kruispunt ter hoogte van het Piazza Center komen daar aan weerszijden gescheiden fietsoversteekpunten. Autoverkeer dat daarvandaan de Banneweg oprijdt, of oversteekt richting Mollenburgseweg/Nieuwe Hoven, moet langere tijd 'groen licht' krijgen dan nu het geval is. Wethouder Van der Geest gaf aan dat hij al daarover in gesprek is met de eigenaar van het winkelcentrum. ,,We hebben hier een goed gesprek over gehad." PvdA-raadslid Jack Oostrum gaf Van der Geest mee om nog even te kijken of er aan weerszijden een tweerichting fietsoversteek te realiseren is.
Arno Foppen van de SP was het enige fractielid dat tegen het plan is. ,,We willen allerlei maatregelen gaan treffen terwijl we niet eens weten wat het effect ervan is. Terwijl er nog geen algehele mobiliteitsvisie is doen we maar wat."
Everdien Hamann (fractie Gorcum Actief) was kritisch met betrekking tot het sluipverkeer dat op enkele punten door de wijken zou kunnen rijden. Waar zijstraten zijn gaan twee rijstroken over in één voor rechtdoor gaand en één voor afslaand verkeer. ,,De wethouder moet van tevoren onderzoeken dat daar geen sluipverkeer ontstaat."
Ter hoogte van het ziekenhuis blijven ook twee rijstroken in elke rijrichting bestaan. Dat daardoor de voetgangers nog steeds een lange oversteek hebben, ter hoogte van de bushalten, is iets wat niet te ontwijken is. Wel zijn de fietsers dus spekkoper bij de nieuwe inrichting van de Banneweg. Er komen gescheiden oversteken op de kruisingen met de Mollenburgseweg en de Vroedschapstraat. Tussen het stadhuis en wooncomplex 'Evia' gaan de fietsers op een eigen pad rijden, gescheiden van de rijbaan voor auto's. De meeste fracties zijn daar heel blij mee.
Ook kreeg de wethouder mee om wat te gaan doen aan de filedrukte op de Banneweg, meestal als er weer eens iets is gebeurd op de A27 of A15. ,,Dit heeft de aandacht van het college. Daar hebben we Rijkswaterstaat bij nodig." Als er een incident is dan loopt Gorinchem op diverse plekken vast. Een verkeersinfarct treft dan ook een heringerichte Banneweg, bevestigde Van der Geest. ,,We zetten daar druk op." 

advertentie
advertentie