Niet via alle wegen is Gorinchem goed bereikbaar. Daar moet volgens Bureau Berenschot dringend wat aan veranderen.
Niet via alle wegen is Gorinchem goed bereikbaar. Daar moet volgens Bureau Berenschot dringend wat aan veranderen. Egbert Egberts

Gorinchem moet centrumpositie versterken

5 april 2019 om 01:49 lokaal

GORINCHEM Tijdens de extra lange parallelsessie van de gemeenteraad over de uitkomsten van het rapport van Bureau Berenschot over het onderzoek naar de centrumfunctie van Gorinchem is onder andere het rapport 'Samen voor Elkaar' aan de raad gepresenteerd.

door Egbert Egberts

In het zeer uitgebreid rapport 'Samen voor Elkaar' heeft Bureau Berenschot een noodkreet geuit over de positie waarin de Gemeente Gorinchem zich op bepaalde punten bevindt. Met de boodschap 'dat daar snel iets aan moet veranderen' lichtten onderzoekers van het gerenommeerde bureau dat veel onderzoeken doet voor overheden dit toe. ,,In het onderzoek is gekeken naar de leefbaarheid van 120.000 inwoners die verspreid wonen in de gemeenten Altena, West Betuwe, Vijfheerenlanden, Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Zaltbommel en Gorinchem. Uit het rapport blijkt dat Gorinchem net zo afhankelijk is van de omgeving als de omgeving van Gorinchem. Maar Gorinchem heeft wel een centrumfunctie. Het is de bedoeling dat dit ook zo blijft. Dat is een wens vanuit de politiek in Den Haag."
Tijdens de presentatie van het rapport werd duidelijk dat Gorinchem hard aan de slag moet om haar centrumpositie te versterken. Dit in samenspraak met de genoemde besturen van de gemeenten in de ommelanden. Het rapport legde op basis van feiten, die onder andere voortkwamen uit gesprekken met genoemde gemeenten, ontegenzeglijk vast dat Gorinchem vanuit het verleden een niet zo'n goede naam heeft. Gorinchem werd gezien als eigenzinnig, hautain en lastig om mee samen te werken. Maar om je centrumfunctie te kunnen behouden moet je je juist als gemeente samenwerkend, open en uitnodigend opstellen. Gorinchem heeft een aantal sterke punten zoals goede zorgvoorzieningen, brede bedrijvigheid en prima voortgezet onderwijs. Maar is tevens afhankelijk van de ommelanden of men daarvan gebruik wenst te maken en de bereikbaarheid is soms een groot probleem. Bij de presentatie van het rapport 'Samen voor elkaar' bleek dat het imago van Gorinchem niet zo positief was als sommige raadsleden eerst dachten, op het punt van bestuur en samenwerking soms al jarenlang. Reacties als 'zorgelijk' en 'ik wist niet dat men er nu nog steeds zo over dacht' herhaalden zich meerdere malen. Maar met de kennis die men na bestudering van het rapport 'Samen voor elkaar' heeft kan volgens Bureau Berenschot 'hard gewerkt worden om het beeld dat anderen van Gorinchem hebben te doen verbeteren'. ,,Het is nog niet te laat."
Dat liet het college van B&W ook merken door een opzet aan de raad te presenteren om samen met de acht gemeenten uit de ommelanden een regioconferentie te houden. Belangrijke aandachtspunten die daar aan de orde komen werden tijdens de parallelsessie met elkaar besproken. Het college gaat ook in gesprek met Binnenlandse Zaken en de vier provincies waar de gemeente direct mee van doen heeft.  Bovendien wil Gorinchem samen met de Drechtsteden komen tot een regiodeal. Alles om er samen beter en sterker van te worden.

advertentie
advertentie