Wonen in de binnenstad is onderdeel van bruisend wonen in de Woonvisie 2032
Wonen in de binnenstad is onderdeel van bruisend wonen in de Woonvisie 2032 Egbert Egberts

Woonvisie 2032 biedt kansen

10 mei 2019 om 18:50 lokaal

GORINCHEM De tijdens de parallelsessie Informatie & Ontmoeting gepresenteerde concept Woonvisie 2032 voor Gorinchem biedt voldoende kansen tot uitbreiding en inbreiding voor de toekomst.

door Egbert Egberts

Om te komen tot een visie voor de lange termijn ligt er een visie op tafel waarin Gorinchem, kort geschetst, wordt beschreven als een bruisende stad waarin inwoners op termijn kunnen wonen in diverse woonvormen, in verschillende wijken. Met kenmerkende en onderscheidende eigenschappen die bij de buurten passen en met allerlei voorzieningen die nodig zijn om te kunnen consumeren, zorgen, recreëren en ontmoeten. Waarbij, zo gaf verantwoordelijk wethouder Ro van Doesburg voorafgaand aan de presentatie aan de gemeenteraad en belangstellende inwoners aan, de wapenspreuk van Gorinchem als voorbeeld dient. 'Fortes creantur fortibus', oftewel: 'Sterken brengen sterken voort'.

Om koers te kunnen bepalen waar Gorinchem naar toe wil, maar ook om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar bepaalde typen woningen, voor de inwoners en voor belangstellenden van buiten de stad, kan een woonvisie voor de langere termijn worden vastgesteld, maar moet deze wel om de twee tot drie jaar kunnen worden herijkt. In de presentatie, waar onder andere Poort6 en Companen, adviesbureau voor woningmarkt en leefomgeving, in geparticipeerd hebben, is ook een woonagenda opgenomen waarin ruimte is voor het toetsen of de visie nog actueel is, bijgesteld moet worden of een andere koers moet worden bepaald. Het is aan de gemeenteraad om hierin een leidende rol te nemen.

En daar wrong 'm al meteen een beetje de kneep. Want de politieke partijen hadden van tevoren geen inzicht in wat er tijdens de parallelsessie komen ging. En enkele fractie reageerden daar ook wat geïrriteerd op. Aan het eind van de sessie had de helft van de fracties nog geen kans gehad om vragen te stellen. Het leidde ertoe dat vanuit de raad werd gevraagd om een tweede I&O. ,,Dan kunnen we allemaal ons huiswerk doen voordat we inhoudelijk verder op de materie in kunnen gaan", zo reageerde Rutger van Breemen (GroenLinks). Instemmend geknik vanuit de hele raad leidt er dan wel toe dat de al flink gevulde agenda's van de parallelsessies nog creatiever moeten worden bekeken.

Dat het ook écht wel ergens om gaat kwam al voort uit gestelde vragen van D66, dat graag ziet dat er ruimte voor studenten in de stad vrijkomt die mogelijk kunnen gaan leren aan een HBO opleiding, die in Gorinchem wordt opgezet. Poort6 kan daar een rol in spelen, door in een leegstaand pand in de Keizerstraat daarvoor woonruimte te creëren. De VVD pleitte onder meer voor het toevoegen in de conceptvisie van het 'ontscheefwonen' in de sociale huur, net als het opnemen van de wens van lokale bedrijven om woonruimte te realiseren voor hun werknemers. En er komen zeker meer vragen, als daartoe de raad tijd en gelegenheid krijgt.

advertentie
advertentie