Een eenvoudige, dichte houten fruitkist, gevuld met fruit of groente, levert een kleurrijk straatbeeld op.
Een eenvoudige, dichte houten fruitkist, gevuld met fruit of groente, levert een kleurrijk straatbeeld op. Eigen foto

Overal vreetkisten op straat

11 mei 2019 om 19:03 lokaal

GORINCHEM Voor Willem van der Velde en Omar Sertan is het duidelijk. Als hun idee wordt omarmd door de Gorcumse politiek én slaagt dan valt er straks in Gorinchem voor iedereen iets eetbaars op straat te plukken.

door Egbert Egberts

Het idee is afgeleid van een concept dat in een televisieprogramma over duurzaamheid werd getoond. Alleen kies je dan niet voor een vierkante plantenbak in de achtertuin maar voor een ietwat groter object in de openbare ruimte. Je plaatst een oude houten fruitkist van ongeveer 80 bij 120 bij 60 centimeter op de hoek van een straat of in de nabijheid van een plantsoen of parkje, tot een halve meter hoog gevuld met aarde. Je zaait er kruiden- of groenteplanten in, of zet er twee tot drie fruitboompjes in. ,,En na verloop van tijd kun je oogsten", zo geeft Van der Velde aan. 
Sertan heeft kleine kinderen, Van der Velde is al opa. ,,Ik kan mijn kleinkinderen niet wijs maken dat melk niet in een fabriek wordt gemaakt, maar door een koe, geit of ander dier wordt 'gefabriceerd'. Dat komkommers aan een struik groeien, sla en bloemkool op landbouwgrond wordt geteeld en appels en peren van een boom worden geplukt weten ze niet. Ze zien al die producten in de supermarkt in koelvitrines of in kisten liggen maar waar deze allemaal vandaan komen?"
Sertan vindt dat zijn kinderen moeten weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt. En kweekt in zijn achtertuin op kleine schaal groente en fruit. ,,Willem en ik spraken erover tijdens een buurtfeest in de Haarwijk en waren het meteen eens over het feit dat je dit ook veel grootser kunt aanpakken, op een zodanige manier dat veel meer Gorkummers er iets mee kunnen doen."
Van der Velde: ,,De bedoeling is dat die dichte houten fruitbakken langs de openbare weg worden gezet, in elke wijk een stuk of tien. Dus in de Haarwijk, tien, in de binnenstad tien, in de Gildenwijk tien, in oud-Oost tien, in nieuw-Oost tien, in de Lingewijk tien enzovoorts. Opdat iedereen in die buurten aan de jongsten onder ons kan vertellen hoe groente en fruit groeit. Als deze rijp om te oogsten zijn dan kan men vrij plukken voor eigen gebruik."
Zo'n bak kost ongeveer 30 euro, mits deze in groten getale worden besteld. De inhoud, aarde en zaden of stammetjes, kost per bak tussen de 20 en 25 euro. Met zo'n 55 euro per 'vreetkist', totale investering ongeveer 5000 euro ben je dus als gemeente voor één jaar klaar. Van der Velde:,, En in het volgende en daaropvolgende jaar ben je met 2500 euro op jaarbasis onder de pannen. Bovendien levert het voor mensen met een uitdaging tot de arbeidsmarkt ook een stukje werkervaring op. Niks mis mee én goed te doen lijkt mij."
Sertan vult aan: ,,We hopen dat één, maar liefst meerdere politieke partijen via een raadsvoorstel ons plan oppakken om dit mogelijk te maken. Met inzet van mensen van Avres, die de bakken kunnen plaatsen en de inhoud kunnen vullen en mensen van de gemeentelijke groenvoorziening, die één en ander kunnen voorbereiden en bijhouden, maken we dit met z'n allen tot een groot succes."

advertentie
advertentie