De huur van Gorcumse sporthallen zoals de Hoefslag zal voor sportclubs op termijn worden verlaagd.
De huur van Gorcumse sporthallen zoals de Hoefslag zal voor sportclubs op termijn worden verlaagd. Egbert Egberts

Tarieven sport accommodaties gaan omlaag

16 mei 2019 om 22:58 lokaal

GORINCHEM De gemeenteraad zal instemmen met de Tarievennota sport 2019 met daarin de uitgangspunten van het door het Mulier Instituut voorgesteld tarievenbeleid en de gewenste aanpassingen van de tarieven voor de binnen- en buitensport.

door Egbert Egberts

Het onderzoek is tot stand gekomen met daarin onder meer bijdragen vanuit de Gorcumse sportverenigingen. Van daaruit klonken de afgelopen jaren geluiden dat de tarieven voor zowel de binnen- als de buitensportaccommodaties van de gemeente als ook die van de SGS in vergelijking tot andere, maar in elk geval de omliggende gemeenten te hoog waren. Het onderzoek naar mogelijke verbeteringen van het tarievenstelsel voor de verhuur van sportaccommodaties in Gorinchem, waarbij het huidige tarievenstelsel wordt geëvalueerd en de wenselijkheid en mogelijkheden van tariefaanpassingen worden geïnventariseerd.
Het onderzoek liet voor een wezenlijk deel zien dat de kritiek op de hoge huurprijzen vanuit de verenigingen terecht was.
Concrete verandering zijn onder andere de verlaging van het verenigingstarief voor de huur van een sporthal van 57 naar 47 euro per uur en een verlaging van het verenigingstarief voor het huren van het wedstrijdbad van 86 naar 47 euro per uur. De subsidie huurcompensatie voor zover bedoeld als vangnet voor huurlasten boven de honderd euro per sportend verenigingslid per jaar vervalt, omdat deze subsidieregeling door de voorgestelde tariefsverlagingen overbodig wordt. Verder zijn er diverse verbeteringen van tarieven voor onderhuur van sportvelden, worden nieuwe huurtarieven voor een sportzaal vastgesteld en blijven de tarieven voor gymzalen en sportvelden gehandhaafd. Doel is verenigingen meer financiële speelruimte te geven om te werken aan een groter ledenbestand, betere sportbegeleiding van de leden en om andere activiteiten mogelijk te maken. De SGS wordt grotendeels door de gemeente gecompenseerd voor teruglopende inkomsten maar ook uitgedaagd om zelf creatiever om te gaan met verhuur van sportaccommodaties en mogelijke bezuinigingen op de beheersvormen van de sportaccommodaties. Aan de verenigingen is bijvoorbeeld voorgesteld zelf waar mogelijk aan sleutelbeheer te gaan doen. Dit wordt nog nader uitgewerkt. In de raad van 23 mei zal het voorstel een hamerstuk zijn.

advertentie
advertentie