Rian de Jongh (links) met een kleine vertegenwoordiging van de groep van 50 hondenbezitters van HUP 't Haagje.
Rian de Jongh (links) met een kleine vertegenwoordiging van de groep van 50 hondenbezitters van HUP 't Haagje. Egbert Egberts

HUP 't Haagje is te klein

27 mei 2019 om 08:33 lokaal

GORINCHEM Ze klom er op het stadhuis voor op de zeepkist. En hield een vurig pleidooi richting de gemeenteraad en vier wethouders voor een groep van vijftig hondenbezitters en hun viervoeters in de wijk Oost. 

door Egbert Egberts 

Rian de Jongh kan het niet meer aanzien dat de hondenuitrenplek in wijkpark 't Haagje vol met gaten en bulten zit. De midden in de U-vorm aangelegde groenstrook herbergt een stilstaande watergang met een smerige, stinkende substantie erin. ,,Het grasveld is levensgevaarlijk voor mensen en dieren. De oneffenheden zijn zo talrijk, dat je zo je benen of poten kunt breken. Voor mensen met een rolstoel of rollator is binnen de omheining met je hond spelen niet te doen. En het water is botulisme gevoelig. Niet drinkbaar voor dieren, laat staan dat ze er veilig in kunnen zwemmen. Er zitten wel watervogels, maar niet zoveel meer als voorheen. Bovendien is de HUP voor de grote groep honden veel te klein geworden. Dit leidt soms tot vechtpartijtjes. Dit kan niet langer. Er moet iets veranderen."
En daar heeft Rian de Jongh wel een idee van. Ze opperde aan de gemeenteraad om de HUP meteen goed aan te pakken. ,,Daar willen hondenbezitters in de wijk best wel bij meehelpen. Ik wil graag de buitenste, verplaatsbare heggen meer naar buiten opschuiven. Zodat het terrein groter wordt. Daar waar nu nog een pad ligt tussen de HUP en een wat meer naar het westen gelegen eilandje wil ik graag een heg of hek buitenom laten aansluiten. De uitrenplek wordt dan drie keer zo groot. De HUP overzichtelijker maken kan door twee muurtjes af te breken, een coniferen heg te verwijderen en de afscheiding te vervangen deels door een haag en deels door een hek. Uiteraard moet het geheel wel geëgaliseerd worden."
Tijdens de zeepkistbijeenkomst van de gemeenteraad gaf Rian de Jongh aan dat de groep hondenbezitters waar zij deel van uitmaakt zelf het terrein schoonhoudt, ook als er andere hondenliefhebbers dit nagelaten hebben te doen. Bovendien - en dat ziet ze als een probleem dat oplosbaar moet kunnen zijn - wordt de omgeving van de huidige HUP regelmatig vervuild door hangjeugd. Dat probleem kan worden opgelost als de HUP wordt vergroot en de jeugd verkast naar de grasvelden met voetbaldoeltjes. Hondenbezitters zijn daar juist weggestuurd door BOA's naar de HUP om hun honden uit te laten, maar de jeugd vervuilt bij de HUP de boel. ,,Het levert voor alle betrokkenen een win-win-situatie op. Jongeren hebben bij de doeltjes hun eigen plek om te spelen, honden kunnen op hun HUP hun energie kwijt en behoeften doen en omwonenden hebben minder last van rommelige toestanden en overlast in hun buurt omdat de omgeving beter gebruikt en beheerd wordt. Wij zorgen voor onze eigen HUP. Daar wordt iedereen vrolijker van." De Jongh overhandigde na haar zeepkistbetoog handtekeningen van hondenbezitters voor een grotere HUP aan wethouder Ro van Doesburg, die meteen toezegde actie te zullen gaan ondernemen. Opmerkelijk, want de zeepkist is eigenlijk een initiatief van de gemeenteraad. Een kniesoor die daarop lette. 
 

advertentie
advertentie