Afbeelding
Da Vinci College

Bijzondere dag voor Lyceum Oudehoven en Da Vinci College

29 mei 2019 om 12:14 lokaal

GORINCHEM Maandag 27 mei gebeurde er iets bijzonders op het Da Vinci College in Gorinchem. Vierdeklassers van het Lyceum Oudehoven oefenden 's morgens korte gesprekken met cursisten van Educatie van het Da Vinci College. 's Middags gingen leerlingen en cursisten speeddaten, waarbij het persoonlijke verhaal van de cursist centraal stond. Dit in het kader van het vak Global Perspectives dat de leerlingen volgen op Lyceum Oudehoven. Een mooi project dat volgend jaar zeker een vervolg krijgt.

Joep van Kouwen, docent Educatie, geeft les aan cursisten die Nederlands als tweede taal leren. Hij zocht een mogelijkheid om zijn cursisten meer praktijkervaring op het gebied van Nederlands spreken op te laten doen. René van Leeuwen, docent Lyceum Oudehoven, kon deze vraag onderbrengen in een projectweek, waarin Europa en Vluchtelingen centraal stonden. Samen met 21 vierdeklassers van tweetalig vwo gingen de twee docenten de dag voorbereiden. Uitgangspunt was het oefenen in gesprekken die je vaak meemaakt: een bezoek aan de huisarts, boodschappen doen bij de supermarkt of een kledingzaak, de weg vragen of een gesprekje voeren met de buurman. De leerlingen hadden zich verdiept in de verschillende thema's en hun doelgroep. Om de gespeelde situatie levensecht te maken, hadden ze spullen van thuis meegenomen.


Gisteren was het zover. In het begin was het even wennen om zogenaamd in een supermarkt een pak melk te kopen, maar al snel werden er complete toneelstukjes opgevoerd waarbij humor het laatste beetje reserve tenietdeed. De sfeer was bijzonder goed. Dit werd 's middags nog versterkt door de persoonlijke verhalen van de cursisten tijdens de speeddate. Daarbij hadden sommigen traditionele kleding aangetrokken of hadden voorwerpen meegenomen die verband hielden met hun cultuur. De meeste vwo-ers hebben op deze manier vijf gesprekken gehad en zo vijf levensverhalen gehoord. Dat geeft een vluchteling of anderstalige daadwerkelijk een gezicht. Een indrukwekkende dag waarbij, naast het oefenen van de Nederlandse taal, wederzijds respect en begrip extra opbrengsten waren.

advertentie
advertentie