Afbeelding
Bloeddruk verlagen

Hoe kun je de bloeddruk verlagen?

1 juni 2019 om 09:22 lokaal

In dit artikel vind je informatie om jouw bloeddruk te verlagen. Eerst hebben we het over wat een hoge bloeddruk precies is en daarna hoe je hier iets aan kunt doen.

Wat is een (te) hoge bloeddruk?
Een (te) hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Bij hypertensie is er een te hoge druk op de bloedvaten. De bloedvaten worden hierdoor stijver en harder, de kwaliteit gaat achteruit. De bloedvaten kunnen hierdoor gemakkelijker scheuren, er is een grotere kans op aderverkalking. Een te hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met: hart- en vaatziekten, nierproblemen, chronische stress, overgewicht, diabetes type 2 en tal van andere problematiek. Het gaat hier concreet over een bloeddruk die langdurig te hoog is, niet de hogere bloeddruk zoals deze korte tijd bij stress of tijdens het sporten ontstaat. Pas al je een tijdje rustig zit, kun je de bloeddruk op een betrouwbare manier meten. Ook dient er gedurende enkele maanden gemeten te worden, pas na verschillende metingen kan er een correct beeld worden opgemaakt. Een te hoge bloeddruk wordt gezien als een bloeddruk die hoger ligt dan 140/90 mmHg. Je kunt de bloeddruk zelf meten of je kunt dit bij
de dokter laten doen. In Nederland heeft zo'n 1 op de 3 mannen en 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 60 jaar last van een verhoogde bloeddruk. Een duidelijke indicator dat het om een groter maatschappelijk probleem gaat. Een verhoogde bloeddruk kan opgemerkt worden door kortademigheid, vermoeidheid, hoofdpijn en problemen met het zicht. Er zijn echter nog veel meer symptomen die een rol spelen bij een hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk verlagen
Er zijn tal van verschillende manieren om de hoge bloeddruk te verlagen. Met name wanneer het om voeding gaat is er veel te verbeteren. Denk aan het vermijden van geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers. Suiker hebben een negatieve invloed op de bloeddruk om de volgende redenen:
- De bloeddruk stijgt als een maaltijd veel suikers bevat. Hierdoor zal de bloeddruk stijgen en worden jouw bloedvaten minder soepel.
- Mensen met een hoge bloeddruk hebben vaker te maken met hoge insulineniveaus, deze worden bereikt door onder andere suikers en geraffineerde koolhydraten in te nemen.
- Er kan plaque ontstaan binnen de aderen als er langdurig hoge insulineniveaus behaald worden. Dit kan de bloedvaten vernauwen.
Door voor een dieet te kiezen met minder koolhydraten en (toegevoegde) suikers kan de hoge bloeddruk verlaagd worden of is het te voorkomen. Een stap in de goede richting wanneer je voor een gezondere levensstijl kiest. Via HappyHealthy.nl vind je meer gezonde levensstijladviezen.

advertentie
advertentie