Sporthaltarieven zoals die van de Oosterbliek in Oost gaan eind van het jaar omlaag.
Sporthaltarieven zoals die van de Oosterbliek in Oost gaan eind van het jaar omlaag. Egbert Egberts

Sportclubs hebben straks meer financiële speelruimte

5 juni 2019 om 22:17 lokaal

GORINCHEM  Tijdens de laatst gehouden vergadering heeft de gemeenteraad besloten de tarieven voor de huur van gemeentelijke sportaccommodaties te verlagen. 

door Egbert Egberts

Deze tariefsverlaging geeft de verenigingen ruimte om het aanbod voor de leden op het gebied van sport en andere activiteiten te verbeteren, zo liet wethouder Joost van der Geest naar aanleiding van het raadsbesluit weten. Verenigingen reageren positief. 
Voorzitter Jeroen Coers van hockeyclub van GHC Rapid: ,,Uiteraard zijn wij blij met goedkopere tarieven. Voor Rapid geldt nog steeds dat de zaalcapaciteit te beperkt is gedurende de winterperiode omdat wij gedurende drie maanden gebruik maken van de sporthallen. De clubs die altijd gebruik maken van de hallen gaan voor. Dat begrijpen wij ook. Dit betekent dat wij minder rendabele uren krijgen toegewezen wat weer zorgt voor veel kinderen tegelijk in de hal en weinig tijd om de velden klaar te leggen. We hopen daar, in de verdeling van komend jaar, weer iets op vooruit te gaan. Het bespaarde geld kunnen wij, wanneer er meer capaciteit is, investeren in meer training van de verschillende teams."
Björn Bahlmann, voorzitter van basketbalvereniging Goba: ,,Wij zijn er blij mee dat er eindelijk naar de verenigingen geluisterd wordt, het verlagen van de huurtarieven biedt ons meer transparantie met betrekking tot onze kosten Wij kunnen meer investeren in het opleiden van ons kader en meer investeren in het sportmateriaal wat zeker ten goede komt aan de kwaliteit van onze trainingen."
Digerto Biemans, voorzitter van GVV Unitas: ,,Een verlaging in prijs voor iets waar wij als vereniging af en toe gebruik van maken is natuurlijk nooit vervelend. De besparing voor GVV Unitas is niet dermate, dat wij daardoor andere zaken wél kunnen doen. Dit komt door het beperkte gebruik."
Dat accommodaties in beheer van SGS mogelijk in de toekomst vanwege de goedkopere zaalhuur zonder of met minder zaalbeheerdersinzet gerund moeten worden is iets waar de drie voorzitters toch wel voorzichtig kritisch naar kijken.
Biemans: ,, Dit betekent een extra vrijwilliger of vrijwilligers met specifieke skills. Die zijn al niet ruim voorradig. En wat gebeurt er als deze niet te vinden zijn? Een betaalde kracht? Dan is het effect van bezuiniging weg. Naast de grotere kans op vandalisme en het noodzakelijk ontslaan van (een deel van) sportzaalbeheerders vinden wij dit niet de manier het probleem op te lossen. Wij pleiten voor het realiseren van een door veel verenigingen zoals GKV, zaalvoetbal, Rapid, Goba, Achilles, enzovoorts gezamenlijk te gebruiken (top)sporthal. Waarbij zowel verhuur aan aanverwante bedrijven zoals fysio maar ook een sportzaak en de horecaomzet onderdeel worden van den totale exploitatie. Wij vinden dat er veel meer vanuit de sportgedachte geredeneerd dient te worden."
Bahlmann: ,, De wethouder gaf aan dat dat nog onderzocht gaat worden, het was sowieso niet de bedoeling dat dat voor elke sporthal van toepassing was. Als SGS besluit alsnog over te gaan tot volledig sleutelbeheer? Wat is dan nog de toegevoegde waarde van SGS voor het beheer van de sporthallen, bij volledig sleutelbeheer kunnen de tarieven nog verder naar beneden, want dan is SGS overbodig. Wij zullen eventueel bij volledig sleutelbeheer zelf de schoonmaak moeten doen en zorgen voor kader met EHBO certificaten." Dat leidt tot extra kosten, en dan wordt het een vestzak-broekzak verhaal.
Coers tenslotte is er kort over: ,, Sleutelbeheer lijkt ons geen probleem als dit aan de orde zou zijn."
 

advertentie
advertentie