Op het stadhuis worden de regels met betrekking tot urgentie voor woningzoekenden aangepast.
Op het stadhuis worden de regels met betrekking tot urgentie voor woningzoekenden aangepast. Egbert Egberts

Urgentie voor woningzoekende wordt aangepast

6 juni 2019 om 19:58 lokaal

GORINCHEM De gemeenteraad zal naar alle waarschijnlijkheid voor de zomer nog de urgentieverordening voor woningzoekenden aanpassen.

door Egbert Egberts

De huidige verordening verloopt per 1 juli 2019. Gorinchem zoekt aansluiting met de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden vanwege de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik om een gezamenlijke urgentieverordening vast te stellen. Dit heeft als groot voordeel dat een urgent woningzoekende in de hele regio terecht kan en dus een groter zoekgebied heeft.

De opzet van de urgentieverordening blijft grotendeels hetzelfde, maar omdat nu de modelverordening van de VNG als uitgangspunt is genomen, is de volgorde van de artikelen wel ingrijpend gewijzigd. Op enkele punten zijn er wel wijzigingen doorgevoerd. Het toevoegen van een categorie mensen aan de groep urgenten bijvoorbeeld, volwassen inwoners uit dienstverlenende instellingen. Dit heeft te maken met scheiding van wonen en zorg. Het is dan de bedoeling dat zij zelf inschrijftijd opbouwen, maar als dat te weinig is om zelf een woning te kunnen bemachtigen is urgentie mogelijk. Door middel van bemiddeling zullen deze mensen dan worden gehuisvest.

Echtscheiding of een relatiebreuk van samenwonende partners met minderjarige kinderen is in de toekomst geen urgentiegrond meer. Alleen dreigende dakloosheid van deze groep mensen kan vanwege het feit dat er kinderen bij betrokken zijn een reden zijn voor het verkrijgen van urgentie. Statushouders worden nu niet meer genoemd bij de prioriteiten, maar de praktijk blijft hetzelfde. De statushouders worden namelijk via bemiddeling gehuisvest. 
 

advertentie
advertentie