Vooral voor starters zouden er meer huur- en koopwoningen beschikbaar moeten zijn, vinden enkele partijen..
Vooral voor starters zouden er meer huur- en koopwoningen beschikbaar moeten zijn, vinden enkele partijen.. Egbert Egberts

Sociale woningen komen onvoldoende vrij

7 juni 2019 om 08:59 lokaal

GORINCHEM De lange termijn woonvisie voor Gorinchem geeft volgens diverse politieke partijen aan dat de duurzaamheidsambitie van de gemeente Gorinchem alleen maar de landelijke wettelijke normeringen volgt. 

Door Egbert Egberts

Zowel GroenLinks als D66 vinden dat een gemiste kans. Dat werd duidelijk in de parallelsessie van de raad van donderdag 6 juni. Ilhan Tekir, D66: ,, Terwijl in de visie van de stad - wat de basis is voor de woonvisie - wel degelijk staat dat Gorinchem koploper zou moeten zijn als het gaat om duurzaamheid. Die ambitie zien we helaas niet terug. Volgens het college is dit nu niet haalbaar. Het is dan wel gek dat de visie van de stad als uitgangspunt wordt genomen."
D66 is wel tevreden met het vrijmaken van doelgroepwoningen. ,,We zijn blij dat er alvast ruimte wordt gemaakt voor huisvesting van HBO-studenten, uiteraard als de plannen voor een HBO binnen de gemeente uiteindelijk doorgaan."
Een ander item waar D66, gevolgd door onder andere de SP zich sterk voor wil maken is de doorstroming van specifieke groepen inwoners. ,,Content zijn we in ieder geval met de verkenning die komt naar realisatie van meer middenhuur. Wij denken namelijk dat je daardoor de doorstroming op de woningmarkt op gang kan brengen. De scheefhuurders die nu namelijk nog in een sociale huurwoning zitten, krijgen goede reden om naar een iets betere woning te gaan. Zonder meteen de hoofdprijs te betalen. Dat brengt ons bij de vraag of er voldoende sociale huurwoningen zijn in Gorinchem. Wat D66 betreft is het antwoord: op papier is het voldoende, maar in de praktijk niet voldoende beschikbaar. Oftewel: de sociale huurwoningen komen onvoldoende vrij."
Eerder lieten onder meer de VVD, Democraten Gorinchem en Stadsbelang weten dat het van het grootste belang is dat er voor starters voldoende woningen te vinden moeten zijn in zowel de huur- als de koopsector. In de woonvisie komt naar voren dat er ook inbreidingsruimte beschikbaar is binnen de gemeente om woningbouw te realiseren.          
 

advertentie
advertentie