Vishandelaar Lucas van Doornik: ,,De geur van vis moet in je bloed zitten.
Vishandelaar Lucas van Doornik: ,,De geur van vis moet in je bloed zitten." Gabrielle Damen

'Gorinchem voelt als thuiskomen'

19 juni 2019 om 17:31 Nieuws

GORINCHEM Een begrip in Gorinchem: de vishandel van Lucas van Doornik. Op iedere woensdag, donderdag en zaterdag verkoopt hij de beste vis aan iedereen die bij zijn wagen stopt. Er is nu weer een extra goede reden om bij hem langs te gaan, want de nieuwe haring komt eraan!

door Suzanne Heikoop

Niet iedereen kan zomaar vishandelaar worden. ,,De geur van vis moet aan je bloed zitten, anders heb je in dit vak niets te zoeken.", vertelt de Spakenburger. ,,Er komt zoveel meer bij kijken dan mensen denken. Werkdagen beginnen om 5 uur 's morgens bij de vishal, vanuit daar doen we inkopen bij de groothandels. Als we de beste vis hebben gevonden, gaan we terug naar onze loods. Daar laden we de vrachtwagen en rond half 7 rijden we weg naar onze standplaats voor die dag. Daar bouwen we eerst een uurtje op en dan staan we rond half 9 klaar voor de eerste klanten. Om half 6/6 uur zijn we weer klaar en rijden we terug naar Spakenburg, daar lossen we en komen de dames de afwas doen en alles klaarzetten voor de volgende dag. In totaal draai ik zo'n 70 uur in de week. Als het werk dan niet je passie is, zijn het hele lange weken."

Er moet ook veel kennis in huis zijn om een handel als dit draaiende te houden. Van Doornik: ,,Spakenburg staat voornamelijk bekend om twee dingen; vis en koek. Als dertienjarig jongetje ging in daarom, vanzelfsprekend, in de vakanties bij een groothandel werken. Ik begon als afwasser en groeide door naar visfileerder. Zo ben ik erin gerold. Negen jaar terug kon ik de zaak van Albert de Graaf overnemen. Sindsdien zijn we enorm gegroeid. Ik herken en kies de kwaliteitsvis bij de groothandels waar ik voorheen werkte en kan alles zelf snijden en bewerken. Daar zit de eerste winst al; klanten kopen verse vis en betalen de kiloprijs, niet de filetprijs. Toen ik startte hadden we een kar van 5 meter, inmiddels is dat er één van 11 meter. Daardoor hebben we veel meer te bieden; van kibbeling naar middellandse zeevis en van bakharing naar makreel. Ook bijzondere verzoeken zijn welkom, onlangs leverde ik bijvoorbeeld papegaaivis en haai. Door het hebben van kennis, hard te werken en kwaliteit te leveren, kan je alles bereiken. De klant staat voorop. In die negen jaar tijd hebben we een heleboel mensen leren kennen en krijgen we ook altijd een warm onthaal. Gorinchem voelt daardoor als thuiskomen."

Deze week komt de nieuwe haring weer. Voor de kenners is het een logische aankoop, maar voor de leken legt Lucas graag nog even uit wat er zo bijzonder aan is. ,,Nieuwe haring is jong, blank, lekker zacht en zilt. Er moet een echte vissmaak aanzitten. Om bij de start al de beste vis te kunnen bieden, ga ik deze altijd zelf uitzoeken en ophalen in Katwijk. We bieden ze traditioneel met uitjes, maar ook als bakharing. Zo is er voor ieder wat wils. Onze medewerker Gaby Loef heeft trouwens tijdens de Nationale keuring haring snijden 2019 een 9,4 behaald. Daar zijn we trots op!"

a[ Vishandel van Doornik staat op woensdag tot 13.00 uur bij de Aldi aan de Gildenweg. Donderdag en zaterdag is hij de hele dag bij de Lidl aan de Wilhelminalaan. 06 22996645

www.vishandelvandoornik.nl

advertentie
advertentie