Afbeelding
Janus Visser

Ambities voor het culturele landschap in Gorinchem

13 juni 2019 om 15:15 lokaal

GORINCHEM Nu het college heeft uitgesproken dat zij De Nieuwe Doelen wil behouden, is er een belangrijke stap gezet op weg naar het nieuw te vormen culturele landschap van Gorinchem. De Nieuwe Doelen heeft hier een grote rol in, maar ook de andere culturele instellingen in Gorinchem krijgen een belangrijke taak in het nieuwe cultuurplan.

door Mirjam de Swart 


Toen in 2013 'het Huis van Inspiratie' in het leven werd geroepen, was het plan om, als bezuinigingsmaatregel. het Gorcums Museum, De Nieuwe Doelen en de bibliotheek onder te brengen in het pand aan de Haarstraat. Door voortschrijdend inzicht verschoof het accent van gezamenlijke huisvesting naar het bevorderen van cultuureducatie en -participatie. Door onder andere bezettingsproblemen ging dit met horten en stoten. Bovendien kwam bij een aantal partners de eigen kerntaak in het gedrang, waardoor zij keuzes moesten maken, die ten koste gingen van de participatie in de gezamenlijke activiteiten. De doelstelling van het nieuwe Huis van Inspiratie blijft het bevorderen van cultuureducatie en -participatie. Dit 'nieuwe Huis van Inspiratie' of zoals de nieuwe naam luidt: 'Gorinchem Inspireert' wordt voor cultuur wat 'Gorinchem Beweegt' voor sport is.

BIBLIOTHEEK De bibliotheek is volgens het college een inspirerende plek waar iedereen talenten kan ontwikkelen, waar je nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd, waar je nieuwe ideeën kunt toetsen, andere mensen kunt ontmoeten, kennis kunt ontwikkelen en verhalen kunt uitwisselen. Een verhuizing naar De Passage aan de Botersteeg is volgens het college een belangrijke impuls voor de bibliotheek. Er zijn al verkennende gesprekken geweest met de direct betrokken partijen en die hebben positief gereageerd. De verhuizing van de bieb draagt bovendien bij aan de vermindering van winkelleegstand en de vorming van een 'cultuurstraat' langs een van de belangrijkste routes naar het centrum. Elders in Nederland hebben soortgelijke nieuwe bibliotheekconcepten aangetoond dat het aantal bezoekers tenminste verdubbeld en de economische spin-off wordt vergroot. De gemeente stelt daarnaast extra budget beschikbaar zodat er invulling kan worden gegeven aan een activiteitenprogramma in de Passage.  

GORCUMS MUSEUM In de jaren tot en met 2019 is het aantal bezoekers van Het Gorcums Museum gestegen van gemiddeld 12.000 naar 18.000 per jaar. Om deze stijgende lijn vast te houden is echter wel extra personeel nodig. De laatste jaren is flink bezuinigd op het personeel. Ondanks dat het museum altijd veel vrijwilligers aan zich weet te binden, worden de effecten van het tekort aan personeel zichtbaar. Zo is er bijvoorbeeld onvoldoende tijd voor het onderhouden van de permanente presentatie van de historische collectie. Een extra opgave is dan ook het vernieuwen van de presentatie van de historische collectie en het herinrichten van de museumdepots. Ook krijgt het museum er in de nieuwe plannen een ruimte bij. De artotheek maakt ruimte voor het museum en verhuist van de eerste verdieping naar de begane grond. Ook zal de samenwerking met het Hamelmuseum versterkt moeten worden. 

DE NIEUWE DOELEN Het college is tot de conclusie gekomen dat geen van de plannen die de afgelopen jaren zijn geopperd voor het theater aan de Haarstraat financieel haalbaar zijn. Het behoud van De Nieuwe Doelen wordt echter wel als heel belangrijk ervaren. Doel is niet om de oude situatie van de jaren negentig weer één op één terug te halen, maar om een duurzaam en toekomstbestendig perspectief voor De Nieuwe Doelen te realiseren. Een grote rol is hierbij weggelegd voor de Gorcumers zelf. Voor de exploitatie rekent het college op de inzet van de stad, het bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven. Het college wil in 2020 duidelijk hebben of een door de stad gedragen en duurzame oplossing voor exploitatie van De Nieuwe Doelen haalbaar is.

advertentie
advertentie