Afbeelding
tijd besparen

6 manieren om tijd te besparen

9 juni 2019 om 16:09 lokaal

Heb jij ook weleens het idee dat er niet genoeg uren in de dag zitten? Worstel jij ook iedere dag weer om zo efficiënt mogelijk om te gaan met je tijd, en lijk je uiteindelijk nog tijd tekort te komen? Dan is het natuurlijk ontzettend fijn om wat tijd te besparen; hoe efficiënter jij met je tijd omgaat, hoe meer tijd je tot je beschikking hebt. We geven je natuurlijk een aantal handige tips om dit voor elkaar te boksen.

1. Routine inbouwen
Probeer wat routine in je dag te bouwen. Deel je ochtenduren voordat je naar het werk gaat bijvoorbeeld zo efficiënt mogelijk in. Check je horoscoop, het nieuws en het weer bijvoorbeeld terwijl je ontbijt. Poets je tanden onder de douche en neem de krant gewoon mee wanneer je de tram in stapt.
2. Dag notificaties
Hoewel die notificaties ontzettend handig kunnen zijn, leidt een continu trillende telefoon ook ontzettend af. Iedere keer dat die telefoon gaat kijk je weer even wat er gaande is. Schakel notificaties zoals je e-mail of social media dan ook uit. Aan het einde van de dag kun je even een momentje inplannen om alles onverstoord door te nemen.
3. De kleine taakjes
Heb je een hoop kleine taakjes die niet meer dan twee minuten in beslag nemen (een telefoontje plegen, mailtje sturen, post sorteren)? Doe deze dan direct. Zo hoef je ze niet de hele dag voor je uit te schuiven, en ben je er direct vanaf. Heb je een taak die meer tijd in beslag neemt? Bewaar deze dan voor een later moment.

4. Maak een to-do list
Het is ontzettend handig om te weten welke belangrijke dingen je op een dag allemaal moet doen. Maak een to-do list met alle taken die je die dag echt voldaan moet hebben; en doe deze als eerste. Pak eventueel wat kleine taakjes die je minder dan twee minuten kosten tussendoor, maar schuif alles wat niet op de to-do lijst staat door naar het einde van de dag, of de volgende dag. Die taken kunnen ook morgen gewoon op de to-do lijst komen!
5. Gebruik verloren tijd
Een uur reistijd naar het werk met het openbaar vervoer? Gebruik die tijd! Houdt je telefoon lekker in je tas, en pak je laptop erbij om een presentatie bij te werken. Of gebruik deze tijd om je to-do lijst te maken of even te ontspannen en een boek te lezen.
6. Ben efficiënt
Efficiëntie kan ontzettend makkelijk zijn: probeer alles zoveel mogelijk in een keer te doen. Moet je bijvoorbeeld naar boven? Neem dan gelijk die wasmand mee, en doe ook alle andere taakjes die je boven nog moet doen.

advertentie
advertentie