Vlnr meidencoach Ilse Visee, Jara Broeder, Lianne Blokland en meidencoach Kimberley Stuij
Vlnr meidencoach Ilse Visee, Jara Broeder, Lianne Blokland en meidencoach Kimberley Stuij Mirjam de Swart

'We zijn allebei ook echte paardenmeisjes'

18 juni 2019 om 11:44 lokaal

GORINCHEM Uit een onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd in opdracht van Platform Talent voor Technologie.blijkt dat meiden steeds vaker de weg richting een technische opleiding weten te vinden. Ook op Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem merken ze dat een technische opleiding langzaamaan ook voor meiden een serieuze optie aan het worden is. De school vindt het belangrijk om deze meiden binnen te halen en vooral ook binnen te houden. Op het Gilde krijgen de meiden in de techniek dan ook alle aandacht. Er zijn bijvoorbeeld twee meidencoaches en er zijn eigen voorzieningen zoals een meidenkantine en een eigen kleedruimte. Ook zijn de lockers van de meiden.bij elkaar geplaatst. 
 

door Mirjam de Swart

,,Steeds meer meisjes ontdekken de veelzijdigheid van de techniek. De tijd van overall en vieze handen is voorbij. Robots, zonnepanelen, slimme techniek in huis, ziekenhuis en laboratoria. Daar is nauwkeurigheid, creativiteit en teamwork voor nodig en daar zijn meisjes goed in." Met deze tekst in een van de informatiebrochures van het Gilde probeert de school de meiden dat extra zetje in de rug te geven, want kiezen voor zo'n grote technische school met bijna alleen maar jongens is best spannend. ,,Vooral ouders vinden daar wat van", lacht meidencoach Ilse Visee. ,,Die vinden het soms doodeng dat hun kleine meisje naar zo'n grote school gaat met alleen maar jongens. Maar als ze de school eenmaal gezien hebben en horen wat wij de meiden allemaal te bieden hebben, durven ze de stap meestal wel aan."

En dan die jongens ... Als je als meisje voor een technische opleiding kiest moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan. ,,Als je over je heen laat lopen dan red je het hier niet", legt tweedejaars leerling Jara Broeder uit. ,,Toen ik hier kwam was ik stil en verlegen, maar nu durf ik ze echt wel een grote mond te geven." En die grote mond is soms echt nodig, want sommige jongens zijn nog steeds van mening dat een technische opleiding niks voor meiden is. ,,Dan zeggen ze, ga jij maar opruimen, jij bent een vrouw", aldus Lianne Blokland die eveneens in het tweede leerjaar van het Gilde zit. ,,Groot voordeel is wel dat je geen ruzie kan maken met andere meiden", lacht ze er snel achteraan. ,,Als je iets niet direct begrijpt of het lukt niet meteen dan wordt er ook al snel geroepen: 'Tja, je bent dan ook een meisje'", vult Jara aan. 

Meidencoach Kimberley Stuij herkent deze vooroordelen wel. ,,Zelfs als docent krijg ik ze nog wel eens naar mijn hoofd geslingerd. Ik geef biologie en daar leren ze bijvoorbeeld ook een aantal huishoudelijke taken. Maar er zijn dus echt jongens die bijvoorbeeld geen was willen vouwen. Doet u dat maar, u bent een vrouw, zeggen ze dan. Tja, zo werkt het natuurlijk niet." Juist omdat het als meisje soms best lastig is om je op deze 'jongensschool' staande te houden, zijn Jara en Lianne erg blij met de extra aandacht die ze krijgen. ,,Natuurlijk kun je altijd bij je mentor terecht, maar soms is het gewoon fijner om het met een vrouw te bespreken", aldus Lianne. ,,En docenten en mentoren komen ook naar ons toe als ze niet goed weten hoe ze iets moeten aanpakken", legt Visee uit. ,,Wij zijn er dus zeker niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor onze collega's. Het komt steeds minder vaak voor, maar er zijn nog een aantal collega's die nog nooit les hebben gegeven aan een meisje. Dan is het fijn als je bij iemand terecht kan voor tips en advies."

Jara en Lianne laten zich, net als de andere meiden die rondlopen op het Gilde, niet gek maken door de jongens. ,,Ik laat gewoon zien wat ik kan en dan merken ze vanzelf dat ze me onderschat hebben", legt Jara uit. Ook Lianne kan goed omgaan met de jongens in haar klas. ,,Ze zien aan mijn opdrachten dat ik echt wel wat kan." Hoewel de meiden beiden voor een 'mannenberoep' hebben gekozen, zien ze zichzelf niet als 'one of the guys'. ,,Het is niet dat we alleen maar jongensdingen leuk vinden. We zijn allebei evengoed echte paardenmeisjes", vertelt Jara. 

Het Gilde kent drie techniekprofielen: Bouwen, wonen en interieur (BWI), Produceren, Installeren en energie (PIE) en Mobiliteit en transport (M&T) De populairste richting onder de meiden is BWI (bouwen, wonen en interieur). Ook Jara en Lianne kozen voor deze richting. Allebei vinden ze voor het werken met hout ontzettend leuk om te doen. ,Jara: ,,,Je kan zoveel met hout zonder dat je direct allerlei ingewikkelde gereedschappen nodig hebt. Je kan het heel makkelijk bewerken. Ik vind het veel fijner om mee te werken dan bijvoorbeeld ruwe materialen zoals metaal." Lianne vult aan: ,,Ik kan best wel veel met hout. Ik vind het fijn dat je er ook heel veel creativiteit in kwijt kan. Ik droom ervan op meubelmaker te worden, maar schilderen lijkt me ook leuk. Of ik neem het bedrijf van mijn vader over, die heeft een eigen bedrijf in hout." Het ligt dan ook voor de hand dat beide meiden in het vierde leerjaar de specialisatie fijnhout willen kiezen.

Meidencoaches Stuij en Visee zijn blij dat er sinds het begin van dit schooljaar weer tien meiden bij zijn gekomen. ,,Hoe meer meiden hier rondlopen, hoe beter. De meiden hebben veel steun aan elkaar. Je ziet dat elkaar regelmatig opzoeken op school. Ook organiseren we meidenactiviteiten zoals een meidenlunch waar de meiden van alle leerjaren elkaar ontmoeten. Dat is altijd ontzettend gezellig", legt Visee uit. ,,En hoe meer meiden hier rondlopen hoe meer de jongens gaan beseffen dat we echt wel wat kunnen", vult Stuij aan. Jara en Lianne zijn in ieder geval erg blij met de keuze die zij destijds hebben gemaakt. Lianne: ,,Het is hier echt leuk. Je leert hier zoveel! En je hebt lekker veel techniekuren. Stil zitten is niks voor mij." Jara vult aan: ,,Ik heb open dagen bezocht, ben bij een doemiddag wezen kijken en bezocht de speciale meidendag. Ik wilde zeker weten dat ik een goede keuze zou maken, maar dat is zeker gelukt. Ik heb het hier eg naar mijn zin."

advertentie
advertentie