Luna Boom en Arno Pruissen gaan naar Ghana
Luna Boom en Arno Pruissen gaan naar Ghana Petra Platschorre

Camphusianen naar Ghana

6 februari 2018 om 10:36 lokaal

GORINCHEM Een leraar en leerling van het Gymnasium Camphusianum gaan eind februari naar een project van Edukans in Ghana. Om het jaar mag er een leerling van de school naar een van de projecten, nu gaat er voor het eerst ook een leraar mee. Luna Boom, 3e-jaars leerling, en Arno Pruissen, docent LO, zijn de gelukkigen dit jaar.

door Petra Platschorre

Leerlingen uit het 3e en 4e leerjaar mochten zich opgeven voor de reis, waaruit één leerling werd gekozen. Dit jaar waren er maar twee leerlingen die zich op hadden gegeven. Luna was één van hen, en stuurde een motivatiebrief. Na een soort sollicitatiegesprek werd ze uitgekozen. „Het was wel een beetje dubbel", vertelt Luna. „De ander die zich had opgegeven is namelijk een goede vriendin van mij." Toch is ze ontzettend blij dat ze mee mag. Voor Arno was het wat makkelijker. „De school vond dat een van de begeleiders van de Goede Doelen Commissie mee mocht. Daar ben ik heel blij mee!"

Samen met leerlingen en leraren van andere scholen, gaan ze bij een school in het plaatsje Ho kijken, in het Zuid-Oosten van Ghana. De school is zowel een basisschool, als middelbare school. „We worden gekoppeld aan leraren en leerlingen daar", legt Arno uit. „Een soort buddies dus." De bedoeling is dan, dat er tussen de twee groepen ideeën worden uitgewisseld over het onderwijs. „Het is dus niet zo dat wij daarheen gaan van: 'wij zijn beter'", vertelt Luna. „We gaan echt met elkaar praten en ideeën uitwisselen." Arno is ook heel benieuwd naar het onderwijs. „Ik zou wel graag een leraar aan het werk zien met veel kinderen in de les, en maar weinig materiaal."

Ze denken dan ook allebei dat de reis erg leerzaam gaat zijn. „Het is allemaal compleet anders", zegt Luna. „Ik hoop dat ik daar echt open voor kan staan en andere dingen uit de cultuur mee terug kan nemen." Ook Arno is heel benieuwd naar de cultuur daar. „Ik denk dat de leerlingen op een hele andere manier op school zitten. Hier wordt nog wel eens gemopperd, maar als je daar niet naar school gaat is het andere alternatief gewoon werken."

De groep is al goed voorbereid op de reis. Zo hebben ze een trainingsweekend gehad, en nog een extra informatiedag. „Wat dat betreft laten ze niks aan het toeval over", vertelt Arno. Er is een druk programma, waarin Luna ook foto's gaat maken. Deze komen op de site van Edukans. De groep vertrekt 22 februari en komt 4 maart weer terug. Na terugkomst is het de bedoeling dat Luna ook presentaties gaat geven over wat ze daar geleerd hebben. Dit zal voor de school zijn, maar ze hopen ook in de directe omgeving, zoals op sportverenigingen.

De Goede Doelen Commissie heeft een halfjaar lang geld ingezameld voor Edukans. Het uiteindelijke bedrag was ruim €8600,-. Edukans begeleidt de school in Ghana drie jaar lang. Ze werken daar samen met een lokale partner, om het onderwijs te verbeteren. Edukans richt zich dus niet alleen op het aanbieden van materiaal, maar probeert iets blijvends achter te laten. Dit doen ze door bijvoorbeeld leraren op te leiden.

advertentie
advertentie