Unitas (zo.), sportploeg van het jaar
Unitas (zo.), sportploeg van het jaar Jan Noorlandt

Gorcum Sportgala eert sporters en vrijwilligers

6 februari 2018 om 10:44 lokaal

GORINCHEM Voor Fabio Jakobsen (sporter), Sharon Ringlever (sporttalent), Unitas zondag (sportploeg), Alex Major (sportfoto) Koplopers Sport (sportinitiatief) en het Winterfestijn (SKG-award) was het vrijdag een extra feestelijke avond. Zij stonden met de felbegeerde prijzen in handen.

door Tim Hartman

Michiel van Zanten kijkt namens de organisatie met groot plezier terug op alweer de achtste editie van het Gorcum Sportgala. Het gala begon acht jaar geleden in theater De Nieuwe Doelen, maar is inmiddels dermate uit zijn jasje gegroeid dat ook de zaal in de Evenementenhal moeiteloos gevuld kan worden met sportliefhebbers uit Gorinchem en omstreken. ,,Dit jaar hebben we achthonderd mensen mogen verwelkomen", zegt een tevreden Van Zanten.

VRIJWILLIGERS Het meest tevreden is hij over het feit dat verenigingen massaal hun vrijwilligers in het zonnetje hebben willen zetten tijdens het diner voorafgaand aan het gala. ,,Daar is dit gala namelijk ooit voor begonnen", aldus Van Zanten. Dit jaar werden dertien vrijwilligers voorgedragen: Winnie Boeter (GKV Enomics), Ruud von Reth (GHC Rapid), Cor van de Westen (GTC Overwaard), het 'papierteam' van Goba, Fred Schook (Proxsys-League), Jan de Bruijn (Jan van Arckel), Wilma Loeff en Shirley Pellikaan van het Menzis tennistoernooi, Karla van Heumen (ODI) en Mark Coenraads, Eric Eindhoven, Peter Baegen en Bart Verhoeks (GJS). ,,Vrijwilligers zitten daar soms zelf niet zo op te wachten, maar het is heel belangrijk dat verenigingen dat blijven doen", benadrukt Van Zanten. ,,Zonder vrijwilligers zouden veel van de sportprestaties die in het zonnetje worden gezet niet mogelijk zijn."

Toch wil Van Zanten ook blijven benadrukken dat verenigingen ook de sportprestaties moeten blijven aandragen. ,,Sommige verenigingen zijn nog te bescheiden", denkt Van Zanten. Van 2010 tot en met 2013 vormden bijvoorbeeld de sportman en sportvrouw van het jaar twee verschillende categorieën. Sindsdien zijn die categorieën samengevoegd tot de categorie 'Sporter van het jaar'. ,,We zijn afhankelijk van wie de verenigingen aandragen. Blijf dat doen, dan zouden we in de toekomst die categorieën weer kunnen splitsen."

FABIO JAKOBSEN In de categorie 'Sporter van het jaar' ging dit jaar voor het tweede jaar op rij wielrenner Fabio Jakobsen met de prijs naar huis. Vorig jaar was hij op trainingskamp, dit jaar nam hij zelf de prijs in ontvangst. Jakobsen, die bij het nationale wielergala ook werd verkozen tot wielertalent van het jaar, kende een geweldig jaar waarin hij voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen werd bij de beloften (dat was nog nooit iemand gelukt, red.) en een profcontract tekende bij Quick-Step Floors. Het was voor de jury aanleiding om Jakobsen te verkiezen boven zwemster Anouk van Weelden en petanque-speelster Marsha Nuijten. ,,Het is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken", vindt Jakobsen. ,,Maar goed, dat was bij het wielergala ook. Daar waren ook nog een veldrijder en een baanwielrenner genomineerd. Natuurlijk is het hartstikke leuk om te winnen."

Jakobsen kijkt in zijn eerste maanden bij Quickstep zijn ogen uit en het komende jaar staat dan ook in het teken van zijn team helpen, te wennen aan het niveau en een hoop opsteken van de beste renners ter wereld, zoals Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe. ,,Toen ik nog klein was, had ik al veel bewondering voor Gilbert. Gaaf dat ik nu met die mannen mag fietsen. Af en toe moet je jezelf dan wel weer even knijpen, dat jezelf nu ook onderdeel bent van die ploeg."

De 21-jarige wielrenner hoopt vanaf volgend seizoen ook zelf zijn kansjes te kunnen gaan pakken in bepaalde koersen. ,,Wielrennen is wat dat betreft heel onvoorspelbaar. Er hoeft maar iemand geblesseerd te raken en de ploegleider zou mij door kunnen schuiven. Dat is altijd afwachten", legt hij uit. Het ultieme doel? ,,De Tour de France, die ga ik zeker een keer rijden", zegde hij galapresentator Rob van Wijk toe.

SHARON RINGLEVER De prijs voor 'Sporttalent van het jaar' ging naar de 15-jarige turnster Sharon Ringlever. Zij schreef geschiedenis door een zilveren meerkampmedaille te behalen op het NK. Ook op de brug pakte ze zilver. Mede door die prestatie maakte Ringlever een dubbele promotie naar het op één na hoogste niveau van Nederland. Of ze hoogste niveau ook gaat halen? ,,Dat zou heel gaaf zijn. Ik merk dat ik nu op het hogere niveau meer uit mezelf kan halen. Dit jaar probeer ik zoveel mogelijk te wennen aan het niveau en de andere turnsters", legt ze uit.

UNITAS ZONDAG Verliezen is onderdeel van de sport, maar dat gold in 2017 niet voor de zondagtak van Unitas. De roodbroeken verloren onder leiding van coach Rick Adjei geen enkele competitiewedstrijd en promoveerde daardoor van de tweede naar de eerste klasse. Toevallig ging de ploeg afgelopen weekend voor het eerst sinds oktober 2016 onderuit. Omdat de afgelopen drie jaar met Jogadores CF en ZVG al drie keer de titel naar een (zaal)voetbalploeg ging, had Stefan van Hulst de prijs niet verwacht. Of Unitas volgend jaar de titel van sportploeg van het jaar komt verdedigen? ,,We zijn goed onderweg. Promotie naar de hoofdklasse moet lukken, maar op het sportgala kijken ze naar het hele jaar dus dan zouden we bij promotie ook in de hoofdklasse hoge ogen moeten gooien."

MAATSCHAPPELIJK Met de categorieën 'Sportinitiatief van het jaar' en de kersverse SKG-award kent het sportgala ook een maatschappelijke kant. 'Koplopers Sport' en het Winterfestijn vielen in de prijzen. Koplopers Sport leidt jonge vrijwilligers op die gezamenlijk een poule vormen waar verenigingen en evenementen uit kunnen putten, zo legt Niels den Dekker van Gorinchem Beweegt uit. ,,We hebben nu tien jongeren met een certificaat. Na vijf jaar hopen we een groot bestand te hebben met jongeren tussen de 15 en 24 jaar die hun steentje kunnen bijdragen aan sport in Gorinchem", legt Den Dekker uit. ,,Maar ze organiseren zelf ook evenementen. Zo komt er bijvoorbeeld een voetbaltoernooi voor vluchtelingen."

Van Zanten is blij met de komst van de SKG-award, die in samenwerking met de SKG (Stichting Kinderopvang Gorinchem), wordt uitgereikt aan het initiatief dat zich richt op jonge kinderen. ,,Mooi om zo aandacht te besteden aan initiatieven die normaal gesproken niet zoveel aandacht krijgen."

Of de organisatie voor volgend jaar al nieuwe plannen heeft? ,,We krijgen vaak de vraag over de categorie 'Sportcoach van het jaar'. Dat is misschien een leuke om toe te voegen. Verder zijn we vooral blij met het feit dat we dit gala alweer voor de achtste keer konden organiseren en voor de tweede keer op zo'n mooie locatie als de Evenementenhal. Zonder sponsors zou dat nooit lukken en daar zijn we heel dankbaar voor."

advertentie
advertentie