Jochem tijdens een training in Bandol, Zuid-Frankrijk
Jochem tijdens een training in Bandol, Zuid-Frankrijk Philip Panjer

Gorcums sporttalent Jochem Ziemer maakt belofte waar

2 juli 2019 om 08:58 lokaal

GORINCHEM De Gorcumse Jochem Ziemer is, nadat hij eerder dit jaar de status Sporttalent van het jaar in Gorinchem behaalde, hard bezig om zijn belofte waar te maken. Momenteel is Jochem is in Kalamáki, Griekenland om deel te nemen aan het Laser Radial Youth European Championship 2019 waar meer dan 375 zeilers uit 30 verschillende landen gaan strijden voor één doel: selecteren voor Goldfleet. Jochem's goal is daar zo hoog mogelijk te eindigen. Maandag zijn de races in Griekenland van start gegaan en deze gaan door tot en met zaterdag 6 juli. De European championship is onder andere te volgen op social media Facebook Eurilca en Instagram

Dit jaar is er flink doorgepakt en heel hard getraind door Jochem Ziemer voor een hoger doel: groeien in de laser-radiaal en de transitie naar de laser-standaard. Een lastige overstap voor een zeventienjarige, zeker gezien de benodigde kilogrammen in lichaamsgewicht en het huidige sterke veld zeilers in de laser-standaard (olympische klasse voor de mannen).

Buiten de wekelijkse trainingen in Scheveningen en Medemblik begon Jochem's jaar met onder andere een trainingsclinic in Vilamoura, Portugal. Waar onder 'champagne-condities' gezeild werd: 14 tot 16 knopen wind, zonnig met hoge temperaturen voor februari en grote golven. 2 oud-kampioenen, Robert Scheidt en Nick Thompson, trainden mee en de Portugese staatssecretaris van Jeugd en Sport, João Rebelo, kwam ook een kijkje nemen. Ziemer nam eerder dit jaar als training ook deel aan een Europacup in het Franse Hyères.

In Nederland zelf nam Ziemer deel aan de United4Sailing in Muiderzand en Workum, waar hij ook nog aan de International Dutch Youth Regatta deelnam. De eerste United viel samen met oerhollands weer: harde wind, regen en hagelbuien. Toch zeilde Jochem daar 1 van zijn beste races.

Over de resultaten was Jochem kritisch. In elke race zaten leermomenten en ruimte voor verbetering. De laatste training voor afreizen naar het EK in Griekenland was twee weken geleden tegelijkertijd met Sail Scheveningen, waar hij en zijn teamgenoten van het NTT (nationaal talenten team) mee mochten doen met de unofficial World Cup final met maar liefst 40 lasers waarvan 20 uit de wereldtop onder andere Marit Bouwmeester. Dit was de venue of 2022 Worlds sailing Championship, de pre Olympische Spelen van 2024.

advertentie
advertentie