Afbeelding
Henk Cornelissen

Forse essentaksterfte in rivierengebied

6 juli 2019 om 07:53 lokaal

WAARDENBURG Nu bossen en beplantingen in blad staan, valt het op dat dit niet voor alle boomsoorten geldt. De es gaat massaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte 'essentaksterfte'. De es herstelt niet van deze ziekte. In de gemeenten West- Betuwe, Bommelerwaard en Land van Maas en Waal is het merendeel van de essen in gebieden van Staatsbosbeheer aangetast. De zieke bomen kunnen gemakkelijk omvallen. Daarom zijn we als bosbeheerder genoodzaakt deze bomen te verwijderen voor de veiligheid van de bezoeker. Vanaf nu zal er in deze gemeenten hard gewerkt worden door Staatsbosbeheer om de risico's te beperken.

Bij Staatsbosbeheer is landelijk inmiddels 85-90 % van de essen matig tot zwaar aangetast en 10-15 % is licht aangetast en de verwachting is dat hooguit 10 % van de essen gezond blijft. Daarmee dreigt er een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap en uit de bossen te verdwijnen. Staatsbosbeheer is als beheerder heel zuinig op de resterende, nog gezonde bomen. Samen met wetenschap en kwekers onderzoeken we of hiermee resistente essen gekweekt kunnen worden om de es voor mens en natuur in Nederland duurzaam te behouden. Op de korte termijn is dat echter geen oplossing voor de essentaksterfte.

In een groot deel van Nederland ontstaan grote gaten in het bos. In deze gaten gaan we zorgen voor nieuw bos door planten van bomen of natuurlijke verjonging. Dat kan enige jaren duren. Dit geldt ook hier in de gemeenten West-Betuwe, Bommelerwaard en Land van Maas en Waal.

Omdat Staatsbosbeheer begrijpt dat deze kap van zieke essen vragen op kan leveren, wordt er op twee momenten een inloop uur georganiseerd. Dit zal zijn op 17 Juli van 11.00-12.00 en op 27 augustus van 11.00-12.00 in de werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Veerstraat 16, 4181 AG te Waardenburg. Telefonisch bereikbaar op nummer: 0418-592411.

advertentie
advertentie