Afbeelding
Jeroen Jumelet

Eikenprocessierups in Gorinchem

9 juli 2019 om 12:44 lokaal

GORINCHEM Ook dit jaar zorgt de eikenprocessierups in grote delen van het land voor overlast. Zo ook op enkele locaties in Gorinchem.

De verspreiding van brandharen vanuit de rupsenkolonies zorgen voor gezondheidsrisico's. Daarom brengt de gemeente locaties van nesten van deze rupsen zo snel en volledig mogelijk in kaart. Op plaatsen waar veel mensen komen en waar de nesten verwijderd zijn, worden de bomen gemarkeerd met een rood-wit lint. Bij een grote uitbraak schakelt de gemeente gespecialiseerde bedrijven in om deze te verwijderen. Bij een kleine uitbraak verwijdert de gemeente de nesten zelf. Op particulier terrein is de eigenaar hier zelf verantwoordelijk voor.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april en begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen vormen groepjes rupsen nesten op de stammen van eikenbomen. Vanaf half mei ontwikkelen de rupsen naast de normale witte haren ook de veel besproken brandharen.

Wanneer contact met deze brandharen optreedt, kunnen gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan luchtwegen ontstaan. Meestal verdwijnen de klachten spontaan binnen enkele dagen tot weken. Neem bij twijfel contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie op de website van de Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ.

Locaties van eikenprocessierupsen in Gorinchem kunnen gemeld worden via 14 0183 of via het meldingsformulier.

Bekende locaties zijn:

Haarwijk: Willem de Zwijgerstraat, Prins Hendrikstraat, Anne Frankschool, Valkeniersweg, School De Rotonde, Sportlaan

Gildenwijk: Schilderstraat, Hoepmakerstraat, Gijs van Andelpark (skatebaan)

Lingewijk: Loevesteinlaan 3

Molenvliet: Unitas, Typhoon, Brug nabij HC Rapid, SVW, korfbal, Caribabad, Bataafsekade

Oost: Top Naeffstraat (Graaf Reinald School), Hendrik Tollenplantsoen, Dalem Donk

Hoog Dalem: Steurgat

advertentie
advertentie