Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Oppositie ontevreden over visie college

9 juli 2019 om 19:00 lokaal

GORINCHEM Tijdens de algemene beschouwingen van de gemeenteraad kwam de voltallige oppositie tot de conclusie, dat de plannen van het college voor de toekomst vooral berusten op oncontroleerbare feiten.

Door Egbert Egberts

Afgelopen donderdag ging het tijdens de raadsvergadering hoofdzakelijk over de financiële stukken. Everdien Hamann, Gorcum Actief: ,,Opvallend is dat oppositiepartijen VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks Gorcum Actief zonder het vooraf van elkaar te weten in grote lijnen tot dezelfde conclusies kwamen. Dit college heeft vorig jaar weinig bereikt, dus de jaarstukken over 2018 zijn logischerwijs (nog) positief. En in de Perspectiefnota worden immense uitgaven aangekondigd zonder concrete voorstellen."

Marjo Molengraaf (ChristenUnie/SGP) diende namens de voltallige oppositie een motie in. Bij het opstellen van de begroting met er volgens de oppositie worden uitgegaan van het principe: eerst beleid dan geld.  In de Perspectiefnota zijn nu grote bedragen opgenomen voor onder andere de renovatie De Nieuwe Doelen en de zogenaamde Beroepencampus. De basis voor deze bedragen ontbreekt volgens de oppositie echter volkomen. Voor beide items is namelijk nog geen enkel beleid vastgesteld. De bedragen blijken onstabiel. Zo is het begrote bedrag voor de renovatie De Nieuwe Doelen inmiddels al van 10 naar 7 miljoen euro bijgesteld, zonder dat de raad ook maar iets heeft kunnen besluiten over beleid of budgetten. Volgens de oppositie kan de raad zo niet beoordelen of het opgenomen budget passend is bij het nog vast te stellen beleid. Vandaar de motie.

Van Zanten had geen duidelijk antwoord op de motie, maar bood wel aan om in de klankbordgroep Financiën over dit soort principiële, grondrechtelijke zaken te praten. Hamann: ,,Dat is een goed idee, want zoals de situatie nu is moeten we 'er maar op vertrouwen' dat het allemaal goed komt." Van Zanten kondigde wel aan dat de plannen voor bijvoorbeeld De Nieuwe Doelen in oktober bekend worden. ,,Dat is dus voor de begrotingsbehandeling." 

advertentie
advertentie