Laatste Raadspraat

8 februari 2018 om 10:59 Lokaal/Column

Dit is mijn laatste Raadspraat en ook meteen de laatste van deze raadsperiode.

Fractie Hoogesteger is als laatste aan de beurt, en dat is maar goed ook. Waarom goed? Omdat de mensen in onze stad niet gebaat zijn met zoveel versplintering in de gemeenteraad. In de volgende raadsperiode zal er dan ook geen fractie Hoogesteger meer zijn. Om met Frits Swijnberg te spreken: ik en mijn team (want ik doe het natuurlijk niet alleen) kijken met gemengde gevoelens terug op de afgelopen 4 jaar. Het waren roerige jaren waarbij vooral de breuk met D66 een zwarte bladzijde is geweest. Tegelijkertijd heeft die breuk nieuwe deuren met prachtige vergezichten geopend, althans voor mij. Wat ik in het bijzonder geleerd heb, is het effect van "de bubbel": lid zijn van een gevestigde orde heeft het risico in zich van elkaar versterken en bevestigen in de eigen denkbeelden en de neiging om niet meer of niet genoeg om je heen te kijken. Mijn ervaring van het starten van de nieuwe beweging Democraten Gorinchem is dat er geen " bubbel" is op basis van partijprincipes, maar een ontmoeting tussen mensen die het beste willen voor Gorinchem. Heel verfrissend. Ik kan iedereen aanraden een keer uit de eigen bubbels te stappen. Dat hoeft niet zo drastisch als ik dat heb gedaan, maar zo af en toe iets anders: daar blijf je mentaal fit van!

Voor onze lokale politiek is samenwerken en elkaar iets gunnen van essentieel belang om goede en ook leuke dingen te realiseren voor de stad. Wat daaraan ten grondslag ligt is vertrouwen, natuurlijk in je eigen idealen en standpunten, maar zeker ook vertrouwen in de ander; niet alleen en zozeer in de andere raadsleden, maar vooral vertrouwen in de mensen in de stad. Want er is zoveel kennis, kunde en talent in Gorinchem en vooral ook de bereidheid die te delen. Dat vraagt een lokaal bestuur dat werkelijk moeite doet om dat alles te benutten en de mensen uitnodigt hun ideeën naar voren te brengen. Daar is nog een wereld te winnen.

Mijn advies voor de komende weken: bevraag alle kandidaten voor 21 maart naar hun plannen. Ga stemmen en doe dat met hoofd en hart voor de stad.



Eveline Hollander, Laura Pellikaan, Tamara Hoogesteger

advertentie
advertentie