boekcover
boekcover C.Hocque

Flyer van het Nieuwe boek: "Handen uit de mouwen - Ontdek je talenten" leverd u 10% korting op.

15 juli 2019 om 14:52 lokaal Deel je nieuws

Heeft u een flyer in de bus gekregen, gooi het dan niet weg. Bij aankoop van het boek lever u dit in en krijg u 10% korting op het boek "Handen uit de mouwen - Ontdek uw talenten" van de Gorinchemse schrijver C.J.Hocque.

Nieuw boek Kees Hocque

Handen uit de mouwen – Ontdek je talente

Als oudste uit een gezin van vijf kinderen moest hij al vroeg bijdragen aan het gezinsinkomen. Zijn vader kon door een verkeersongeval niet langer werken. Op vijftienjarige leeftijd ging de auteur van school en ging zonder diploma’s aan de slag. Hij werd aangenomen bij De Bruin IJzerwinkel in de Gasthuisstraat. Men verkocht er kachels, gereedschap en huishoudelijke artikelen. Al snel ging Cornelis aan de slag bij Van Wingerden, waar patrijspoorten en scheepsramen werden gefabriceerd. Kleurrijk worden de vele medewerkers beschreven, de geintjes op de werkvloer en een relatief onschuldig bedrijfsongeval. Maar we lezen ook over zijn groeiende belangstelling voor popmuziek als de Rolling Stones, de Outsiders en Jimi Hendrix, waarbij de haren van de auteur steeds langer werden. Dit gaf aanleiding tot hoon en spot door oudere werknemers, waarna zelfs de schaar gepakt werd om wat te doen aan het te uitbundige kapsel. Aardig is als de auteur beschrijft de flowerpower. Samen met een vriend maakten ze twee bloemenkransen en deelden snoep uit in de Gorcumse winkelstraat. Ze voelden zich vrij “in een wereld vol liefde en vrede”.  

Door de spagaat tussen burgerlijkheid en vernieuwing was het na vier jaar weer tijd voor wat nieuws. Het werd varen op de Holland-Amerikalijn als pantryboy. Naar de Nieuwe Wereld met zeeziekte, maar ook een bezoek aan Broadway. Slechts een kortstondig avontuur, want na twee reizen werd er al weer werk gezocht op de vaste wal. Het werd een betrekking als constructiemedewerker bij De Vries Robbé, eind 1969. Hard werken in een bedrijf in zijn nadagen. In 1971 ging de auteur werken bij scheepswerf De Merwede.verrschijnen er arbeidsmigranten op het toneel, Griekse, Turkse en Ambonese medewerkers. Maar hij maakt ook een dodelijk ongeval mee van een vriend.

 De ongeschoolde werkman besloot diploma’s te gaan halen. Hiermee eindigt het boek, ook al liep het werkzame leven van de auteur verder. Het laat een wereld zien van jobhoppen en een zoektocht naar een beter leven. Daarmee geeft het een beeld van een tijd die velen van ons gekend zullen hebben.

Aron de Vries

Gemeente archief

advertentie
advertentie