Mohamed Qaasim en Piet van der Linden voor Kia Sliedrecht
Mohamed Qaasim en Piet van der Linden voor Kia Sliedrecht Marlies de Jongh

Mohamed Qaasim sleutelt aan auto’s en aan het gedachtengoed van Edison

17 juli 2019 om 13:15 lokaal Deel je nieuws

Mohamed Qaasim is tweedejaars student motorvoertuigen op het Da Vinci College in Gorinchem. Hij werkt bij Kia dealer v/d Linden in Sliedrecht en zit 1 middag en avond per week op school. Nog een paar examens en dan heeft hij zijn mbo-diploma op zak. Een knappe prestatie voor iemand die pas 5 jaar in Nederland is.

Mohamed is geboren in Somalië en kwam als 15-jarige naar Nederland. De ISK (Internationale Schakel Klas) was zijn eerste kennismaking met het Nederlandse schoolsysteem. Daarna volgde Entree en nu dus de mbo-opleiding motorvoertuigen. Na aankomst in Nederland was een van de eerste dingen die hij deed het aanmaken van een Netflix account om veel kinderprogramma’s te bekijken. “Daar leerde ik snel Nederlands van”, zegt hij voldaan. Op de vraag waarom hij motorvoertuigen is gaan doen, antwoordt hij: “Techniek spreekt mij aan en bijna iedereen heeft een auto. Daardoor leer ik met veel mensen om te gaan en hou ik er zelfs vrienden aan over.” Piet van der Linden, eigenaar van Kia Sliedrecht, vult aan: ”Mohamed kwam als stagiaire bij het bedrijf. Ik begeleid al jaren stagiaires en zie snel of iemand op zijn plek zit. Dat zit wel goed met Mohamed. Hij is enthousiast, leergierig, sociaal en is bovendien technisch, voor mij belangrijk om iemand een baan aan te bieden.”

Mohamed droomt ervan om uiteindelijk zelf directeur te worden van een bedrijf. Als hij vertelt over hoe hij denkt daar te komen, haalt hij Edison aan: ”Edison maakte zijn lamp nadat hij eerst honderd keer ervoer hoe hij het niet moest doen. Ik durf ook fouten te maken. Zo leer ik hoe ik het uiteindelijk wel moet doen.  En ik blijf uit de buurt van negatieve mensen, want voor elke oplossing hebben ze een probleem. Goede mensen in je omgeving inspireren je wel om verder te komen.” Wij gaan nog veel van Mohamed horen, want met zo’n instelling gaat het vast lukken.

advertentie
advertentie