Eigenaresse Cora Rikkelman staat met een kitten bij de noodhokken die deze zomer hard nodig zijn.
Eigenaresse Cora Rikkelman staat met een kitten bij de noodhokken die deze zomer hard nodig zijn. Lucas Versteeg

Noodhokken dierenasiel Gorinchem dreigen vol te raken

30 juli 2019 om 08:03 lokaal

GORINCHEM Het kantoor van Stichting Dierenasiel Gorinchem staat vol met noodhokken. In een hok achter de tafel speelt een kleine pluizige kitten met een balletje. In een ander hok verderop ligt een cavia te slapen. ,,Normaal staan deze hokken hier niet, maar we krijgen nu zo veel dieren aangeleverd. Dit is de enige oplossing om ze een plaatsje te geven'', aldus Cora Rikkelman, de eigenaresse van het dierenasiel.

door Lucas Versteeg

De dieren die worden gebracht zijn vaak achtergelaten door hun baasjes. Dit gebeurt omdat het voor de baasjes toch meer werk is dan ze vooraf dachten, of omdat ze hun nestje met kittens of puppies niet krijgen verkocht. ,,Het lijkt wel normaal dat dieren nu massaal achtergelaten worden in de Brabantse en Vijfheerenlandse polders. Dit is toch absurd, dieren zijn geen wegwerpproducten." De dieren kunnen zichzelf niet in leven houden, en zeker niet wanneer het extreem warm is. Ze worden op hun laatste krachten gevonden: niet alleen uitgedroogd en sterk vermagerd, maar ook met bloedarmoede door vlooien en teken.

,,Wij krijgen de dieren geleverd door de dierenambulance. Afgelopen week werd een kat gevonden met een naald en draad in zijn bekje, en pas bracht de dierenambulance ons een kitten die net op tijd uit het kanaal is gered. Daarom moeten we altijd nog wat extra hokken leeg houden. Er kan straks zomaar nog een nestje met kittens of puppies binnen worden gebracht." Wat gebeurt er als alle noodhokken vol zitten? ,,Daar hopen we niet op'', aldus Cora. ,,Maar als dat gebeurt, vinden we wel weer een andere oplossing. We blijven positief."

Deze zomer komen er ook veel dieren binnen via zorginstanties. Dit zijn vaak dieren die met te veel in een kleine woning woonden en waar het ongedierte met deze warmte niet meer te bestrijden was. ,,Het kan ook zo zijn dat een baasje bijvoorbeeld niet genoeg financiële middelen heeft om zijn dier goed te verzorgen. Laatst zijn er weer zeven honden gebracht die bij een broodfokker zijn weggehaald wegens slechte leefomstandigheden. De honden zijn helemaal niet gewend om zoveel onder de mensen te zijn, en moeten nog veel leren", vertelt Cora.

,,Het in huis nemen van een dier is een grote verantwoordelijkheid. Een gemiddelde hond of kat wordt tien tot veertien jaar oud en veel mensen realiseren zich niet dat ze zo lang aan zo'n beestje vastzitten. Een dier is ontzettend leuk, maar het is wel een levend wezen. Denk dus alsjeblieft twee keer na voordat je een dier aanschaft." Hoewel het dierenasiel momenteel erg vol zit, wil Cora niet dat iedereen massaal het asiel komt binnenstormen om een dier te kopen. ,,We werken hier met matching-formulieren, zodat we kijken welk dier bij welk baasje past. Wanneer er een match is, komt het baasje eerst een paar keer langs om te kijken of er écht een klik is. Het baasje moet het dier niet na één jaar al zat zijn. Dat is niet leuk voor het baasje, maar al helemaal niet voor het dier, die vaak zomaar wordt achtergelaten in het wild."

Mensen moeten enkel een huisdier aanschaffen wanneer ze er honderd procent zeker van zijn, dat is wel duidelijk. Kunnen mensen nog iets anders doen voor de asieldieren? ,,We hebben een tekort aan speeltjes voor de katten. We zouden graag een kattentunneltje, speeldoos of krabpaal hebben om de katten afwisselend speelgoed te geven. Ons budget laat dat op dit moment helaas niet toe. Verder kunnen de honden blij worden gemaakt met bijvoorbeeld kluifjes!"

Deze drie vrijwilligers geven aandacht aan de nieuw-binnengekomen hondjes. De hondjes moesten naar het asiel wegens slechte leefomstandigheden bij hun fokker.
advertentie
advertentie