Sam, Giovanni en Tim (v.l.n.r.) voelen zich al echte brandweerlieden.
Sam, Giovanni en Tim (v.l.n.r.) voelen zich al echte brandweerlieden. Egbert Egberts

'Kom ook bij de jeugdbrandweer'

1 augustus 2019 om 08:28 lokaal

GORINCHEM Werken als dokter, politieagent of brandweerman. De drie populairste beroepen die opgetekend konden worden na een vragenrondje langs tientallen basisschoolscholieren, in de Lingewijk bij De Bogerd aanwezig tijdens de zomervakantiewoensdagmiddag.   

Door Egbert Egberts

En voor het merendeel kwam het goed uit dat door de jeugdbrandweer van Gorinchem daar een waterspel werd gehouden. Men kon meteen kennis maken met een aantal van deze jonge korpslieden. 
Sam Sterk (12), Giovanni Questro (12) en Tim Ringlever (13) toonden tientallen kinderen de spuitwagen en lieten hen de waterslangen hanteren. Begeleid door enkele volwassen vrijwilligers bij de Gorcumse brandweer. Want dat er toezicht bij aanwezig moet zijn werd door de jonge brandweermannen direct duidelijk gemaakt. ,,Alles gebeurt onder het oog van de mensen die ook bij échte klussen hun mannetje moeten staan. Maar wij oefenen bij de jeugdbrandweer ook dingen die de groten doen." Sam is pas dit jaar erbij gekomen, maar Giovanni en Tim zijn er al vanaf 2017 bij. ,,Jong, hè? Maar je mag al vanaf het moment dat je elf bent bij de jeugdbrandweer. Tot je achttiende mag je meedoen, daarna zou je kunnen doorgaan richting vrijwilliger," aldus Tim. Giovanni geeft aan, dat je tot die tijd vooral kunt oefenen, oefenen en oefenen. ,,En we doen mee met wedstrijden. Dan kun je meteen laten zien wat je als team maar ook zelf hebt geleerd. Kom ook bij de jeugdbrandweer."
Yassin en Bouchra (allebei 10) vinden het vasthouden van een brandweerslang eerst hartstikke eng, maar bij het richten op twee nep-'brandhaarden' worden ze geholpen door de jeugdbrandweerlieden. ,,Gaaf, leuk om te doen. Maar de slang is wel zwaar. Vooral als je deze alleen moet vasthouden en deze een grote straal spuit. Maar gelukkig helpen de jongens mee." Martin (9) wil later toch liever politieman worden. ,,Ik hou niet zo van om zware kleding aan te moeten doen en een helm op mijn hoofd te dragen. Maar ik wil wel een baan met actie, waarbij ik ook zielige mensen kan helpen en slechte mensen kan oppakken. Mijn vader werkt ook bij de politie. Misschien telt dat ook wel mee bij wat ik worden wil."    

Informatie en aanmelden

INFORMATIE EN AANMELDEN Brandweer Gorinchem is één van de 14 jeugdbrandweerkorpsen in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De jeugdbrandweer heeft als doelstelling kennis met betrekking tot het voorkomen van brand, brandbestrijding en hulpverlening te vergroten. ,,Je ontwikkelt vaardigheden, normen en waarden die belangrijk zijn voor de brandweer. Je leert samen te werken als team en problemen op te lossen. Ook leer je omgaan met techniek en maak je kennis met brandveilig leven. Naast de wekelijkse oefenavond wordt er ook meegedaan aan onderlinge jeugdbrandweerwedstrijden. De jeugdbrandweer is ook een kweekvijver voor toekomstige brandweervrijwilligers," aldus een voorlichter van de Veiligheidregio ZHZ.
De jeugdbrandweer kan best nog wat jongens en meisjes gebruiken. Voorwaarde is dat je niet jonger dan 11 en niet ouder dan 18 jaar bent. Je woont in Gorinchem of Dalem. Informatie inwinnen of aanmelden kan via de website www.brandweer.nl/zuidhollandzuid/voor-de-jeugd of via e-mailadres secretariaatGHG-GLZ@brw.vrzhz.nl.

advertentie
advertentie