Afbeelding
GeoFort

GeoFort genomineerd voor Museumeducatie Prijs

5 augustus 2019 om 13:31 Onderwijs

HERWIJNEN GeoFort is genomineerd voor de Museumeducatie Prijs 2019. De organisatie heeft, uit 42 inzendingen, unaniem gekozen voor 6 projecten – waaronder het project: GeoCraft in de Klas. De Museumeducatie Prijs is dé onderscheiding voor bijzondere samenwerkingsprojecten tussen basisscholen en musea.

Heel Nederland is virtueel nagebouwd in Minecraft. De wegen, rivieren, gebouwen en bomen tot ieders eigen huis. Deze wereld noemen we GeoCraft.

GeoCraft in de Klas biedt leerlingen een innovatief platform om digitale vaardigheden te ontwikkelen: 3D-ontwerpen, het gebruik van (open) data en navigeren in een 3D wereld. En dat in een virtuele omgeving die ontzettend populair is bij leerlingen - Minecraft! Dit maakt GeoCraft een ideaal platform om leerlingen spelenderwijs aan de slag te laten gaan met actuele maatschappelijke thema's. Binnen thema's als duurzame energie, veilige fietspaden en cultureel erfgoed, worden kinderen met het spel uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken.

Het educatieproject is in samenwerking met Stichting LOGOS ontwikkeld en wordt in de bovenbouw aangeboden op basisscholen van onder andere LOGOS.

PRIJZEN Al eerder viel het forteiland in de prijzen. In 2016 werd GeoFort uitgeroepen tot beste kindermuseum ter wereld en in 2018 ontving het forteiland de Europa Nostraprijs voor het GeoCraftNL project. Het spelenderwijs leren en de verbinding tussen het virtuele en de echte wereld maken het Hollandse forteiland bijzonder. GeoFort onderscheidt zich door juist 'abstracte' onderwerpen levend te maken.

GeoFort is een science center op een historisch forteiland waar het gaat om de toekomst van de planeet aarde. Hier beleven kinderen, jongeren en volwassenen de boeiende wereld van klimaat, energietransitie, watermanagement, geodesign en big data. Op een interactieve manier ontdekken de bezoekers hoe geo-kennis helpt om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van vandaag en morgen.

Sinds de lancering van GeoCraftNL hebben 30.000 kinderen de community bezocht. Inmiddels zijn er zo'n 17.000 burgers, 600 burgermeesters, 30 commissarissen van de Koning, 5 ministers en 1 Koning. Net als in de echte wereld bepalen deze rangen je rechten en plichten. Welke rang spelers krijgen, hangt af van de leeftijd, de betrokkenheid, het (spel)gedrag, kennis en vaardigheden. Voor elke rang (op de Koning na) kan gesolliciteerd worden via de GeoCraftNL helpdesk.

GeoFort heeft samen met de Vrije Universiteit Amsterdam en het geo-ict bedrijf Geodan het project GeoCraftNL gelanceerd waarbij gebruik is gemaakt van data van het Kadaster en Rijkswaterstaat om heel Nederland in de virtuele Minecraftomgeving te laden. Deze organisaties zijn ook betrokken bij de verdere ontwikkeling van GeoCraftNL.

Afbeelding
advertentie
advertentie