Afbeelding
foto: GP-buro

'Ik vind de leugenbankjes erg fascinerend'

26 augustus 2019 om 08:46 Mensen

GORINCHEM Linda Kasander is bezig met het maken van een documentaire over de mannen van de zogenaamde Leugenbankjes. Haar inmiddels overleden vader was ooit één van deze mannen en Linda is erg geïntrigeerd door de ontmoetingsplek. ,,Tijdens de opnames wil ik dat ze mij vergeten en gewoon hun ding doen."

door Lucas Versteeg 

,,De Leugenbankjes, of Leugenaarsbankjes, zijn een verzamelplek voor mannen op leeftijd die daar met elkaar gaan kletsen. De bankjes staat aan de ingang van het terrein van Buiten de Waterpoort. Hier turen de mannen over het water, praten over alledaagse dingen, maar vertellen ook sterke verhalen. Vandaar de naam", vertelt Linda. ,,Al had ik zelf ook nog nooit van de naam gehoord! Wij noemden ze gewoon de bankjes." Rein Kasander, Linda's vader, was een vaste bezoeker van de leugenbankjes. ,,Ik was altijd zo benieuwd wat hij daar deed en vroeg hem vroeger vaak naar die ontmoetingsplek. In 2014 is hij overleden, en de Leugenbankjes bleven mij fascineren. Drie jaar geleden kreeg ik het idee om een documentaire te maken over de mannen. Doordat ik druk was met andere dingen bleef dit idee een beetje op de achtergrond, maar afgelopen herfst dacht ik ineens: Ik ga het gewoon doen." Samen met twee studenten van een documentaire-vakopleiding ging ze rond te tafel en hier rolde het idee uit voor de documentaire met de voorlopige titel: 'Papa's Bankje.'

ONTMOETINGSPLEK Tot haar 20ste heeft Linda in Gorinchem gewoond, maar inmiddels woont ze in Amsterdam. ,,Mijn plan is om het komende jaar een aantal keer per maand naar Gorinchem te komen om de mannen te filmen. Ik wil ze echt volgen en zoveel mogelijk meekrijgen van hun leven." Inmiddels heeft Linda vier keer een bezoek gebracht aan de mannen en hier ook al opnames gemaakt. ,,Ik spreek nooit vooraf met de mannen af, maar zie vanzelf wel wie er die dag op de bankjes zitten. Sommige mannen zitten er elke dag, andere komen wekelijks. De samenstelling is altijd anders." Dit vindt Linda erg interessant. ,,De mannen spreken ook niets met elkaar af. Ze gaan er gewoon heen, en zien wel welke vrienden ze daar treffen. Het is een soort sociale ontmoetingsplek geworden die eenzaamheid voorkomt. Erg mooi."

EERLIJKE WEERGAVE In het dagelijks leven is Linda bezig met (stem)acteren, maar ze is het meeste tijd kwijt aan haar baan als scenarioschrijfster bij GTST. ,,Voor de documentaire over de Leugenbankjes schrijf ik juist géén script. Ik wil de situatie zo natuurlijk mogelijk vastleggen en weet nu nog niet helemaal wat de rode draad van de documentaire wordt. Daar kom ik vanzelf wel achter." Wat de mannen er zelf van vinden? ,,Ze vinden het wel best'', vertelt Linda lachend. ,,De één praat graag en vertelt zijn hele levensverhaal voor de camera, terwijl de ander wat meer teruggetrokken is. Tijdens de opnames wil ik het liefst dat de mannen mij vergeten en gewoon hun ding doen. Al zijn er natuurlijk ook momenten waarop ik iemand interview en in gesprek ga met de mannen, bijvoorbeeld over de herinneringen aan mijn vader." De documentaire gaat niet specifiek over de vader van Linda, maar de opnames brengen Linda wel dichter bij haar vader. ,,Doordat ik de mannen en hun situatie beter leer kennen, leer ik mijn vader ook beter kennen. Het voelt als een kijkje in zijn wereld."

DOEL Hoewel Linda dus zonder duidelijk script werkt, heeft ze wel al een globaal idee wat het doel van haar documentaire wordt. ,,Naast het feit dat ik het bijzondere verhaal van de bezoekers van de Leugenaarsbankjes wil vertellen, lijkt het me ook mooi om mensen te kunnen raken met de documentaire. Ik zou mensen wel aan het denken willen zetten, over hun toekomst, over eenzaamheid, en over familierelaties."

De documentaire is voorlopig nog niet klaar. ,,Ik ben nog zeker een jaar aan het filmen, en daarna komt het hele proces van montage. Ik verwacht onwijs veel beeldmateriaal te hebben, dus het wordt een heel werk om alles uit te zoeken." Haar plan is om fondsen zoals het Ouderenfonds aan te schrijven om een deel van de onkosten te vergoeden. Linda hoopt de documentaire nationaal te kunnen vertonen of in te zenden voor documentaire-festival IFDA. ,,Maar als dat niet lukt, ben ik ook tevreden. Ik vind het gewoon een heel leuk avontuur."

Afbeelding
advertentie
advertentie