Afbeelding
Gorcums Museum

Lezing over Richard van Dijk

3 september 2019 om 16:26 Kunst

Lezing over Richard van Dijk in Gorcums Museum

GORINCHEM Op zondag 8 september licht gastspreker Stefan Schevers in het Gorcums Museum een kunstenaar uit die met een aantal werken is vertegenwoordigd in de expositie Dromen van Bomen. Het gaat om leven en werk van de eigenzinnige Brabantse schilder Richard van Dijk (1939-2008), die veel werkte met de thema's landschap, bomen, en licht. De lezing begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Richard van Dijk groeide op in een groot rooms-katholiek gezin. Het tekenen en schilderen was al in zijn jonge jaren een uitlaatklep voor hem. Al op veertienjarige leeftijd begon hij met het maken van olieverfschilderijen.

Na enige tijd op de Ambachtsschool besloot hij naar de Kunstacademie te gaan. Toen hij in 2008 overleed bestond zijn erfenis uit talloze olieverfschilderijen, aquarellen en houtskooltekeningen. Stefan Schevers heeft hem goed gekend: ,,Richard leefde heel puur, zonder bezit, dat sprak me ontzettend aan."

Na een periode in de jaren zestig waarin Van Dijk experimenteerde met een abstracte werkwijze, keerde hij terug naar een figuratieve stijl. Hij bracht de verf met kracht in dikke lagen aan op het doek. Op latere leeftijd werden het landschap en de zee de belangrijkste onderwerpen in zijn schilderijen. In zijn landschappen koos Van Dijk vooral bomen en lichtval als onderwerp en gebruikte hij gaandeweg steeds fellere kleuren.

advertentie
advertentie