Afbeelding
Lucas Versteeg

Noodkreet Avondvierdaagse: vrijwilligerstekort

3 september 2019 om 16:31 Maatschappelijk

GORINCHEM Henk Meijer is voorzitter van de Avondvierdaagse Gorinchem. Komend jaar hoopt hij de 75e editie van de Avondvierdaagse te kunnen organiseren. Het tekort aan vrijwilligers maakt het voorbestaan van dit evenement echter onzeker. ,,Vrijwilligers zorgen voor de nodige veiligheid als grote groepen willen oversteken."

door Lucas Versteeg

In 1945, net na de oorlog, startte de Avondvierdaagse in Gorinchem om vermaak te bieden aan kinderen. In juni 2020 is het tijd voor de 75e editie. Ruim 2800 deelnemers waarvan 2200 kinderen lopen jaarlijks vier avonden een tocht door Gorinchem. ,,Het is echt een mooie prestatietocht. Voor jong en oud, want afgelopen jaar was de jongste deelnemer 4 jaar, en de oudste 84", aldus voorzitter Henk Meijer.

Vanwege de veiligheid zijn er per avond veertig vrijwillige verkeersregelaars nodig. Deze staan in groepjes op de oversteekplaatsen die zich op de route bevinden. Het wordt een steeds grotere uitdaging om genoeg vrijwilligers te vinden. ,,Eerdere jaren moesten we zo snel mogelijk een zogenaamde post vrij krijgen, want als alle wandelaars die hadden gepasseerd, konden de verkeersregelaars naar een andere post. Toch kan het dan zomaar zijn dat er net even een oversteekplaats onbewaakt is. Oversteken met een grote groep kan dan voor verkeersproblemen zorgen en dat willen we absoluut voorkomen. Daarom kan het event niet doorgaan als we niet genoeg vrijwilligers hebben."

Iedereen vanaf zestien kan zich aanmelden als vrijwilliger voor één of meerdere avonden. ,,Een vrijwilliger moet een certificaat behalen om het verkeer te mogen regelen. Wij bieden een cursus en het bijbehorende examen aan. Verder loopt een nieuwe vrijwilliger eerst nog mee met een ervaren vrijwilliger." Het examen is een kleine investering, maar je krijgt er veel voor terug. ,,Het geeft veel voldoening om zoveel mensen te kunnen helpen. De vrijwilligers krijgen drinken en een snack op de avond(en) die ze werken, ze ontvangen een goodiebag en achteraf nodigen we ze uit voor een BBQ." Hoe eerder de vrijwilligers zich aanmelden, hoe beter. ,,Het certificaat kunnen mensen dan op hun gemak behalen."

Het is eerder voorgekomen dat er niet genoeg vrijwilligers waren, door afmeldingen bijvoorbeeld. ,,Hierdoor moesten we soms onze routes aanpassen om een aantal oversteekplekken te vermijden. Ook moesten wij als bestuur vaak last-minute zelf inspringen als verkeerregelaar, terwijl we in die week eigenlijk al heel druk zijn met de organisatie. We zijn nu heel veel tijd kwijt aan praten en vrijwilligers werven, maar we steken onze tijd natuurlijk liever in organisatie-taken. Verder krijgen we altijd veel steun van de gemeente, maar dit is dit jaar iets minder geworden: er komt meer op ons bordje. Ook hebben we extra plannen voor een jubileumverrassing."

Henk hoopt komend jaar namelijk de 75e editie te kunnen organiseren, een groot jubileum. De deelnemers van de Avondvierdaagse zullen dit jaar een extra jubileummedaille krijgen en er zullen feestelijke verrassingen plaatsvinden. Ook wil Henk een jubileumboek maken met mooie herinneringen. ,,We gaan voor oude foto's naar het gemeentearchief, maar vaak hebben mensen zelf ook nog hele interessante foto's. Vroegere vrijwilligers en deelnemers kunnen ons contacteren voor leuke foto's en ervaringsverhalen."

Interesse om vrijwilliger te worden of in het bezit van oude foto's? Ga naar avdgorinchem.nl voor meer informatie.

advertentie
advertentie