ILLUSTRATIE - Een jonge vrouw bekijkt haar financien, temidden van schoenendozen en andere bestellin
ILLUSTRATIE - Een jonge vrouw bekijkt haar financien, temidden van schoenendozen en andere bestellin Roos Koole

Gemeente wil mensen met schulden sneller helpen

9 september 2019 om 11:04 Maatschappelijk

GORINCHEM De gemeente is voor de zomer begonnen met een project dat mensen met problematische schulden hulp biedt. Het project wordt gefinancierd door middel van een driejarige stimuleringsmaatregel van het ministerie van SZW.

door Mirjam de Swart

Het doel van het project is dat na drie jaar het aantal mensen met betalingsachterstanden op het gebied van huur, zorgverzekeringen en energielasten is afgenomen. Bovendien hoopt de gemeente door dit project de mensen met problematische schulden beter en sneller in beeld te krijgen. Bijkomend voordeel is dat door sneller ingrijpen zware hulp zoals schuldsanering vaak niet nodig is.

Om deze doelen te bereiken heeft de gemeente een interventieteam opgezet. Het team bestaat uit medewerkers van Poort6 en Avres. Bovendien zijn er directe contacten met het sociaal team van de gemeente. Gedurende looptijd van het project worden ook andere partijen aan het project toegevoegd. Ruimschoots voor het aflopen van de termijn van drie jaar wordt er gekeken hoe het project gefinancierd kan worden, omdat de stimuleringsmaatregel van het rijk tijdelijk is en slechts drie jaar duurt.

Het aantal menen en gezinnen met schulden neem langzamerhand af. Echter het aantal mensen met problematische schulden neemt nog steeds toe. Door in een zo vroeg mogelijk stadium mensen op te sporen en hulp te bieden, kan het aantal mensen met problematische schulden worden verminderd.

Het hebben van problematische schulden geeft tal van belemmeringen voor mensen om te participeren in de samenleving. Schulden geven ook veel stress en dat levert weer gezondheidsrisico's op. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om mensen met (problematische) schulden vroegtijdig op te sporen en te helpen.

advertentie
advertentie