Vanaf de Wal Blauw

20 februari 2018 om 07:30 Lokaal/Column

Nu de carnavaleske Raad van Elf met stille trom is opgekrast, rukt de gemeentepolitieke Lijst van Elf met enig rumoer onze straten binnen om, voorzien van ballonnen en andere snuisterijen, het politiek woord te verkondigen. Her en der krijgen winkelpandjes in onze binnenstad een tijdelijke politieke kleur en worden puien voorzien van veelbelovende leuzen, waarmee tevens de winkelleegstand in de stad tijdelijk wordt verdoezeld. Jazeker, nu ook Jezus Leeft zich weer in de optocht heeft gevoegd, mogen wij onze stemmen opnieuw over elf partijen en partijtjes gaan verdelen, zodat wij wederom vooraf weten, dat geen der partijen groot genoeg zal worden om enig stempel te drukken. Na 21 maart wacht ons weer een cijferende rommelcoalitie, die onder de geuzennaam Regenboog vertwijfeld over elke scheet het volk hoort of een adviesbureau inhuurt.

Inmiddels kunnen we ook vaststellen, dat de manhaftige ende onnozele pogingen van de beweging Democraten Gorinchem om rond geen programma een reeks populaire, joviale, toffe en stemmentrekkende Gorcumers te verzamelen, in de verwachting dat het merendeel der andere partijen zich bibberend en wanhopig bij de beweging der popie jopies zou aansluiten, mislukt is. Je mag hopen dat de beweging zich na deze misrekening achter de oren krabt.

Wie de moeite neemt de in glossy drukwerk verpakte partijprogramma's tot zich te nemen, zal zich verbazen. Zozeer lijken de diverse programma's op elkaar, dat twee partijen ook volstaan had. Zodat er wel nog wat te kiezen was. Meer industrie op de Grote Haar, meer woningen, meer winkels, meer Gorcumers én de files op de Banneweg worden aangepakt. Zowel de A15 als de A27 worden verbreed en de vergeten spoorlijn Breda-Utrecht wordt alsnog aangelegd. Fietspaden, fietsenstallingen, ouderen, scholieren, gehandicapten én de historie worden gekoesterd of verbeterd én er komt meer Blauw op straat. Omwille van onze veiligheid, die voor alles gaat.

Ook nu de gemiddelde politieagent zich hult in een antracietachtig pak met een overdwarse fluorescerende groengele bies, de veiligheid blijft net zo blauw als het bloed van het koninklijk huis. Dat Blauw is natuurlijk hard nodig, nu, nadat in de vorige periode alle cultuur, buurt-, club- en welzijnswerk is wegbezuinigd, de overlast in de wijken weer fors toeneemt. Zo gaat dat. En dat moet nu door het Blauw weer krachtig worden neer geknuppeld. Met de vlijtige hulp van de buurtpreventieteams natuurlijk. Zelf ben ik één keer door een buurtpreventievrijwilliger in Gorinchem-Oost aangehouden, toen ik nietsvermoedend de planten van een kennis ging begieten. Het kostte heel wat praatwerk om me uit de vrijwillige knuisten te bevrijden.

Maar goed, gaat u vooral stemmen straks, want het zou warempel doodzonde zijn als al die prachtige plannen straks niet worden uitgevoerd.

Jos Huibers

advertentie
advertentie