Afbeelding
Kevin de Bruin

Aanleg overnachtingsplaatsen binnenkort van start

15 september 2019 om 14:46 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Een informatieavond heeft wat meer inzicht verschaft over de aanleg van overnachtingsplaatsen in de vluchthaven van Gorinchem. Bewoners en stakeholders konden tijdens deze avond zichzelf laten informeren over de laatste plannen van Rijkswaterstaat. Met de plannen wil Rijkswaterstaat de wateren veiliger maken voor scheepsverkeer.

door Kevin de Bruin

De informatieavond werd georganiseerd door aannemerscombinatie Van den Hendrik-Strukton. Zij zijn straks verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van het project. Tijdens de informatieavond werd informatie gegeven over de werkzaamheden, planning, eventuele hinder en de communicatie rondom dit nieuwe project. Het idee is dat er verschillende overnachtingsplaatsen worden aangelegd voor schepen. Volgens Rijkswaterstaat is er een tekort aan zulke plaatsen.

De Nieuwe Merwede, Boven Merwede en Beneden Merwede zijn erg gewild onder scheepvaarders. Steeds meer en grotere schepen maken er gebruik van. Niet gek ook, want het water behoort tot het hoofdvaarwegennet van Nederland. Net als vrachtwagenchauffeurs moeten schippers rust nemen wanneer ze een bepaalde tijd hebben gevaren. Deze veiligheidsmaatregelen kunnen zonder de komst van meer overnachtingsplaatsen juist voor onveilige situaties zorgen. Als de schippers door een tekort aan goede overnachtingsplaatsen op plekken rusten die daar niet voor bestemd zijn, vernauwen ze de doorvaarruimte voor andere schepen. En dat is gevaarlijk. Daarom komen er in onder andere de vluchthaven van Gorinchem vier overnachtplaatsen.

Om deze werkzaamheden mogelijk te maken, worden straks veel bouwmaterialen via het water aangeleverd. Het gaat hier om meer dan 90% van de materialen. Fleur Snelder, coördinator bij Van den Hendrik-Strukton, ziet in dat dit voor overlast kan zorgen. ,,We doen er wel alles aan om overlast te voorkomen. Meer zelfs dan ons wordt opgelegd." Materialen worden gelost buiten de vaargeul, in de noordwesthoek van de vluchthaven. Materialen die via de wegen moeten worden geleverd, worden bewust buiten de spits geleverd. De damwand wordt enkel tussen 07:00 en 19:00 aangelegd. Om geluidsoverlast verder zoveel mogelijk te vermijden worden er ook nog verschillende geluidwerende doeken geplaatst bij gebouwen rondom de kade.

Wanneer het project is gestart, worden bewoners en stakeholders telkens van de laatste informatie voorzien. Die informatie kan worden gevolgd door een app die speciaal voor deze werkzaamheden wordt gelanceerd. Deze zogenaamde BouwApp komt uit voor Android en iOS en komt naar verwachtingen in februari 2020 uit. Werkzaamheden zullen naar schatting van februari 2020 tot en met oktober 2020 lopen. Van den Hendrik-Strukton wil het project voor november opleveren.

Afbeelding
advertentie
advertentie