Johannes van Zanten.
Johannes van Zanten. HKKO

Eerbetoon aan legendarische verzetsstrijder Johannes van Zanten

18 september 2019 om 16:15 Uitderegio

LIENDEN Johannes van Zanten, een memorabele verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog, laat nog steeds van zich spreken. Schrijfster Conny van der Heyden legt momenteel de laatste hand aan een boek over zijn verzetsgroep en kwam tijdens haar speurtocht in gesprek met nazaten van Engelse parachutisten. Zij danken hun bestaan aan een kloeke actie van Johannes van Zanten en eren hem met de overhandiging van de officiële staffelkaart uit het vliegtuig van hun vader aan het Arend Datema Instituut in Ommeren.

Conny schetst de aanleiding van dit bezoek. De actie Market Garden was in volle gang. De eerste dag van het offensief stond in het teken van de overtocht. Engelse jagers werden vooruitgestuurd om voorbereidingen te treffen voor de komende invasie. Ze maakten het Duitse afweergeschut onklaar om zo voor een veilige overtocht te zorgen. Door de desastreuze beslissing om dit de tweede dag niet te doen en door het onverwachte razendsnelle herstel van de Duitsers werden op de tweede dag van Market Garden vele geallieerde vliegtuigen uit de lucht geschoten. Zo ook de Dakota vol parachutespringers van Spurrier. De piloot werd door een kogel geraakt en was direct dood. Co-piloot Edward Fulmer zat naast hem en wist de Dakota in de lucht op springhoogte te houden om de 17 parachutisten alle kansen te geven om er nog uit te springen. Ze kwamen bij 'De Maten' bij Opheusden terecht. Een parachutist en radio- operator kwamen daar bij om, 16 brachten het er levend van af. Daar hoorde ook Edward Fulmer bij; hij heeft na de oorlog de Willemsorde voor zijn kloeke daad in ontvangst mogen nemen.

PARACHUTISTEN De 16 parachutisten, met sergeant Albert Edward Spring aan het hoofd, werden wonder boven wonder uiteindelijk eerst bijeengebracht in het huis bij secretaris Van Brakel. Daarna op de Hazenhof in Kesteren. Johannes zorgde met drie andere leden van zijn verzetsgroep dat al deze parachutisten op miraculeuze wijze dwars door de Duitse linies naar de oude steenfabriek in IJzendoorn werden vervoerd. Daar roeiden ze de Waal over naar het bevrijde Maas en Waal. Onder andere Jo van Riemsdijk, zoon van de eigenaar van de steenfabriek en verzetsman Piet Oosterlee hielpen de groep om de Waal over te komen.

Albert Spring had in het vliegtuig de tegenwoordigheid van geest om de staffelkaart veilig te stellen en nam deze uiteindelijk mee naar Engeland.

BOEK Conny van der Heyden heeft in haar nog te presenteren boek een heel hoofdstuk gewijd aan de tocht dwars door de Duitse linies. Dan en Phil Spring, zonen van sergeant Albert Spring, waren zo onder de indruk van de moed die met name Johannes van Zanten had om de groep te redden, dat ze dat niet zomaar voorbij wilden laten gaan. In eerste instantie wilden ze Conny de kaart geven.

Maar zij wees hen op het bestaan van het Arend Datema Instituut. De uitgever van haar boek, zodat belangstellenden ook de kaart konden zien.

OVERHANDIGING De officiële overhandiging van de historische staffelkaart vindt plaats op donderdag 19 september in het Museum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren. Hier zijn minimaal vijf Engelse nazaten van de geredde parachutisten bij aanwezig.

Lezers die nog voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog in huis hebben of mensen die ook graag hun oorlogsverhalen willen delen, kunnen mailen naar WO2@HKKO.nl.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.
Albert Spring 1943. Foto HKKO.
advertentie
advertentie