Afbeelding
Google Streetview

'We moeten veel meer voor starters doen'

18 september 2019 om 11:42 Politiek

GORINCHEM ,,Als je voor Gorinchem een toekomst wilt als 'bruisende en levendige stad' in plaats van vergrijsd en vooral leuk voor 50-plussers, dan moet er meer aandacht komen voor jeugd, jongeren en starters in het algemeen en in het bijzonder in de Woonvisie. Het begint immers allemaal met wonen. Alleen als jonge mensen hier kùnnen wonen, kunnen zij zich binden aan onze stad, kunnen voorzieningen en winkels overeind blijven enzovoorts, enzovoorts."

De gemeenteraadsfractie van Gorcum Actief zal bij de behandeling van de Woonvisie een motie indienen voor meer mogelijkheden voor jonge mensen en starters. Fractieleider Everdien Hamann legt uit waarom dat nu noodzakelijk is en dat er nu ook mooie kansen liggen voor Gorinchem. ,,We weten uit woning-behoefteonderzoek dat er veel vraag is naar betaalbare woningen voor ouderen, jongeren en startende gezinnen. Gorinchem heeft naar verhouding veel sociale huurwoningen. Dat is goed, want er zijn hier veel inwoners die voor die sector in aanmerking komen. Daar moet je rekening mee houden en zeker ook voor ouderen nieuwe woningen in die sector realiseren. Maar de praktijk leert dat er vooral veel koopwoningen worden gebouwd. En er heerst een gedachte dat mensen, die kunnen kopen, het voorzieningenpeil in Gorinchem in stand kunnen houden. Wij vinden dat een misvatting en denken dat het juist jonge gezinnen zijn, die Gorinchem als stad een mooie toekomst kunnen bieden."

Uit de cijfers in de Woonvisie blijkt dat de stad te maken krijgt met verdergaande ontgroening en vergrijzing. ,,Dat is een landelijke trend die ook hier zal toeslaan tenzij er nu beleid komt om het tij te keren of in ieder geval af te zwakken," vervolgt Everdien Hamann. ,,Er zijn nu kansen. Jonge mensen hebben het onder andere door studieschulden erg lastig op de woningmarkt. Sinds het leenstelsel is ingevoerd zijn er niet minder mensen gaan studeren, maar er zijn er wel veel meer die thuis blijven wonen. Dat komt omdat woonruimte in grotere steden onbetaalbaar is geworden. In Utrecht en Rotterdam is sprake van woningnood. Gorinchem kan daar 'gebruik van maken' door in die behoefte te voorzien, jonge mensen en starters hier kansen te bieden en te binden aan de stad. Eigen jeugd vasthouden en misschien wel starters van elders werven. Dan wordt één plus één drie en kunnen ook in de toekomst voorzieningen overeind blijven. Er wordt wel eens gezegd: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat is echt zo! We krijgen nu een Woonvisie, dan moet je daar eens goed over nadenken."

advertentie
advertentie