Yvanka en Angela van Health Stories
Yvanka en Angela van Health Stories Sanne Reijnders

Vermoeid opstaan en maar blijven doorgaan, want er zit niets anders op.

1 oktober 2019 om 16:19 Zorg Deel je nieuws

"Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten die wij van onze clienten te horen krijgen." zegt Angela Boeree, orthomoleculair therapeut bij Health Stories. "Onze taak is om uit te zoeken waar dit vandaan komt."
Vermoeidheid grijpt om zich heen: op dit moment ervaart dertien procent van alle werkenden burn-out klachten en dit lijkt alleen maar omhoog te gaan. Hoe kan het toch dat er zoveel vermoeidheidsklachten bestaan? "Vermoeidheid door werk is natuurlijk nog geen burn-out maar als je blijft doorgaan op dezelfde voet is het wel mogelijk dat je in een burn-out terecht komt." stipt Angela aan. "Het is daarom goed om de oorzaak van je vermoeidheid te achterhalen en daar iets aan te doen. Mogelijke triggers zijn chronische stress, hormonale disbalans en slechte voeding. Ook zie je dat mensen met een slechte start ('Early Life Stress') gevoeliger zijn voor stress op latere leeftijd. Dit komt omdat er op neurobiologisch niveau al veranderingen zijn ontstaan wat gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de cortisolwaarden in je lichaam. Je staat dan constant ‘aan’."

Een hoge stressbelasting kent iedereen wel eens. "En acute stress is ook het probleem niet: ons lichaam is hiervoor gemaakt. Als er een tijger voor je staat moet je vluchten dus gaan alle alarmbellen in je lichaam aan. Zodra de tijger weg is, kunnen we weer in rust en zorgt dit voor herstel van energieverdeling." zegt Angela. "Maar daar ligt nu het probleem, we gaan niet meer in rust en staan met z’n allen te vaak chronisch ‘aan'. Hoge druk op je werk, nog even snel de boodschap doen, eten koken en lunchboxjes klaarmaken voor de kinderen. En als je dan een uurtje voor jezelf hebt, scrollen we deze tijd vaak weg op onze telefoon."
Wat kun je zelf doen om vermoeidheid tegen te gaan of te voorkomen? "Gezonde voeding, buiten bewegen, voldoende slaap en supplementen om je lichaam te ondersteunen als dit nodig is. Met bloed- en ontlastingsonderzoek kijken we naar de status van de gezondheid van een client. Zo zoeken we altijd naar de oorzaak van een probleem We gaan geen symptomen dempen, daar schiet je niks mee op."

Health Stories heeft zich aangesloten bij Integratief Gezondheidscentrum Egelantier aan de Prinsesselaan 52 in Bergen. Op woensdagmiddag vind je hier Angela en Yvanka. Voor meer informatie: www.healthstories.nl of kom naar de open dag van Egelantier op 28 september 2019 13-16 uur.

advertentie
advertentie