Marinka van Zandwijk en een van haar installaties.
Marinka van Zandwijk en een van haar installaties. Rob Kreszner

Van Zandwijk blaast bellen

20 februari 2018 om 11:35 lokaal

Rubriek

Gorcums Museum

Fred Mertens

GORINCHEM In het Gorcums Museum is de succesvolle expositie Glass4Ever te zien. Van Marinke van Zandwijk (30) zijn in deze expositie twee installaties opgenomen die de bezoeker nauwelijks kunnen ontgaan. In de hal van het museum gekooide bellen en op de tweede etage bellen die achteloos lijken te zijn neergelegd en opgehangen.

Als veertienjarig meisje ging Marinke in de zomervakantie naar een workshop van de Leerdamse glasblazerij, gewoon omdat ze dat leuk vond. Ook later, toen ze op de middelbare school zat bleef ze daar regelmatig komen en assisteerde ze Leerdamse glasblazers. Die vonden het leuk dat een jong meisje interesse had voor hun vak en deelden graag hun kennis. Beetje bij beetje bouwde ze de nodige kennis en vaardigheden op. Toen Marinke naar de Willem de Kooning Academie ging wilde ze zich niet beperken tot glaskunst. ,,Op de academie leer je naast allerlei technieken ook kijken. Je leert dat iets wat goed is niet per se mooi hoeft te zijn."

Na de academie ging Marinke als zelfstandig kunstenaar aan de slag en het materiaal glas - liefst als geblazen bellen - werd de rode draad. ,,Ik ben niet verliefd op glas. Voor mij is het een materiaal dat ik verwerk in mijn objecten en installaties. Het is voor mij essentieel dat ik zelf mijn bellen blaas. Voor mij telt dat het beeld dat ik heb ook precies gelijk moet zijn aan het resultaat. Ik combineer glas met andere materialen zoals ijzer, touw en kranten."

Of kleur belangrijk is? ,,Tot op zekere hoogte wel, maar ik werk vaak intuïtief. De vorm blijft het belangrijkst. Vervorming, ontwikkeling en groei, dat gebeurt met glas en dat doen mijn bellen."

Over haar installaties, die slecht in de gemiddelde huiskamer passen: ,,De installaties moeten altijd als één geheel worden gezien. Als je ze uit elkaar haalt en als afzonderlijke objecten bekijkt is het iets totaal anders. Daarom verkoop ik eigenlijk nooit een onderdeel. In opdracht maak ik wel objecten maar die zijn dan ook als zodanig ontworpen en gemaakt. Het meeste van mijn werk bestaat uit series, reeksen van bellen. Het is niet aan mij om te bepalen wat mensen erin moeten zien. Het moet gewoon fijn zijn om er naar te kijken."

Meer informatie over Marinke en haar werk is te vinden op de website www.marinkevanzandwijk.nl.

advertentie
advertentie