Afbeelding
Mirjam de Swart

'Ik ben een praktisch idealist'

24 september 2019 om 11:40 Natuur en milieu Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM ,,Ik houd van lekker en leuk en van wooncomfort. Tegelijkertijd vind ik duurzaam leven erg belangrijk. Maar ik heb, geloof ik, wel een goede balans gevonden." Peter van Mersbergen noemt zichzelf een praktisch idealist. Hij zet zich op vele manieren in voor een duurzame samenleving. Zo is hij onder andere wooncoach bij Het Nieuwe Wonen.

door Mirjam de Swart 

De wooncoaches bij het Nieuwe Wonen claimen niet de wijsheid in pacht te hebben. ,,Wij zijn geen superdeskundigen. Wooncoaches zijn gewoon mensen die zeer geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van woningen en duurzaamheid in het algemeen", aldus Van Mersbergen.

In Gorinchem en omstreken zijn momenteel zo'n 15-20 wooncoaches actief. Zij helpen iedereen die met vragen zit rondom het verduurzamen van hun woning. ,,Dat doen we tijdens een keukentafelgesprek. Dat betekent dat we niet op het dak klimmen of onder de vloer kruipen. Wij geven advies en weten de weg naar de deskundigen die nodig zijn om de aanpassingen te kunnen doen."

De vrijwilligers voeren jaarlijks heel wat gesprekken bij de mensen thuis. ,,Ik denk dat ik vorig jaar zo'n 80-90 gesprekken heb gehad. Het soort mensen dat bij ons aanklopt is heel divers. Soms zijn het mensen die echt geen idee hebben waar ze moeten beginnen, maar vaak zijn het ook mensen die alles al een heel eind op de rit hebben, die bij ons aankloppen om te kijken of ze op de goede weg zitten."

Peter van Mersbergen vertelt vol enthousiasme over zijn vrijwilligerswerk als wooncoach. In het gesprek passeren ook allerhande nuttige en vooral duurzame tips de revue. Van Mersbergen: ,,Wist je dat het soms beter is om een oude vriezer die nog prima werkt toch weg te doen? Die oude vriezers zijn vaak energievreters; het is veel duurzamer om een energiezuiniger exemplaar aan te schaffen."

Van Mersbergen is al zijn leven lang geïnteresseerd in duurzaamheid. ,,Hoewel een leven lang, als ik dat zeg lieg ik, maar toch zeker al wel een jaar of dertig. En ik ben me er eigenlijk vrij continue van bewust zo duurzaam mogelijk te leven." Dat komt er bij Van Mersbergen op neer dat hij wel gewoon vlees eet. ,,Maar maximaal twee keer per week. En dan wel biologisch." Ook staat er gewoon een auto voor de deur. ,,Maar zodra er een nieuwe auto komt, wordt dat wel een energiezuinige. Overigens wel een tweedehands, want dat is ook prima." En het vliegtuig pakken, heeft Van Mersbergen ook heus wel eens gedaan. ,,Maar de laatste keer is toch zeker al weer zo'n vier jaar geleden. En toen combineerde ik een zakenreis met een vakantiereis."

,,Ja, ik durf zeker  wel te zeggen dat ik een duurzaam leven leid. Soms maak ik niet-duurzame keuzes, maar zelfs dan probeer ik die te compenseren. Met de auto op vakantie naar Schiermonnikoog? Prima! Maar dan betaal ik met liefde extra om mijn uitstoot van CO2 te compenseren. Van Mersbergen waarschuwt wel bij deze mogelijkheid tot CO2 compensatie. ,,Het mag niet zo zijn dat mensen meer gaan vliegen omdat ze toch kunnen compenseren. Dat werkt averechts."

Wie meer informatie wil over de wooncoaches van Het Nieuwe Wonen kan terecht op www.hetnieuwewonen.org. Voor een afspraak met een wooncoach kunnen belangstellenden zich aanmelden bij Jan Theunissen van Het Nieuwe Wonen, 06 54694937 of info@hetnieuwewonen.org.

In deze rubriek passeren allerhande artikelen over duurzaamheid de revue. Steeds meer mensen zetten een duurzaam leven hoog boven aan hun prioriteitenlijstje. En ook bedrijven maken steeds meer werk van duurzaamheid. Hoe duurzaam ben jij? Vind je het leuk om hier over te vertellen? Stuur dan een mail naar stad.gorinchem@bdu.nl
advertentie
advertentie