Afbeelding
Roelina Huijer

Roelina behaalt medaille op Transplant Games

24 september 2019 om 08:53 Volleybal

GORINCHEM Eind augustus kwam Roelina Huijer (47) thuis met een zilveren medaille die zij heeft behaald met het Nederlands Volleybalteam. Deze winst past prachtig in het rijtje van de andere drie medailles uit de vorige spelen: twee keer goud en een keer brons. Roelina en haar volleybalteam hebben meegedaan aan de World Transplant Games. Deze spelen zijn vergelijkbaar met de Olympische Spelen, alleen gaat het hier om mensen die een (orgaan)transplantatie ondergingen. Roelina vertelt in dit interview haar verhaal achter de spelen en hoe de donornier het plezier in het spel weer teruggeeft.

door Anniek van Brouwershaven

Vanaf jongs af aan speelde Roelina volleybal, maar wel met een slangetje uit haar buik. Op jonge leeftijd werd bij haar de ziekte van Berger ontdekt. Deze ziekte zorgt er voor dat nierfilters worden aangetast door afweerstoffen van het eigen lichaam. Die nierfilters zijn dan niet meer in staat om bloed goed te zuiveren. Na veel onderzoek en behandelingen bleek een transplantatie de juiste keuze. Vele jaren daarna heeft ze nogmaals een transplantatie onder gaan, maar dit weerhoudt Roelina er niet van om te stoppen met sporten. Roelina speelt sinds 2011 al bij dit team. ,,Ik heb in 2011 een keer in de folder gekeken van de Nierstichting en las toen een artikel over sport en transplantatie. Nadat ik die informatie tot mij had genomen, ben ik gaan googlen. Toen zag ik een advertentie over dit volleybalteam en ik was meteen verkocht", vertelt Roelina.

,,Het grootste doel van deze Games is dat wij als team kunnen laten zien wat het teweeg kan brengen als je een transplantatie bent ondergegaan. Je laat de andere kant zien van de ziekte. Je ziet iemand weer lachen, praten en sporten. Aan de donoren laat je zien waar zij het voor doen. Ik vind het daarom ook extra belangrijk om mensen er van bewust te maken dat voorbereidingen treffen en je inlezen in het donorschap van belang is. Met het oog op de verandering die volgend jaar plaatsvindt omtrent het donorschap lijkt het mij nog meer een aandachtspunt voor mensen", vertelt Roelina. Wat zij zo mooi vindt aan de spelen van dit jaar zijn de sporten en de sporters. ,,Wat ik zelf heel bijzonder vond is dat er nu al 2000 atleten aan de spelen meededen. Twee jaar terug waren het er nog 1600. Daarnaast zijn ook steeds meer landen die aan deze spelen mee gaan doen. Tenslotte zijn er sporten bijgekomen dit jaar, waarvan voetbal en boogschieten sinds kort nieuwe sporten zijn. Ik ben trots op die resultaten." Naast de prachtige resultaten van Games dit jaar, is er nog een andere boodschap die Roelina wil vertellen. ,,Dat je mensen bewust wil maken van het donorschap en wat het met iemand kan doen die een donor (niet) ontvangt. Dat mensen dus niet zomaar een keuze maken, maar dat mensen zich moeten inlezen en voorbereiden."

Ze vertelt enthousiast over de voorbereidingen die zij met haar team hebben getroffen om deel te nemen aan de World Transplant Games. ,,De spelen zijn om de twee jaar. Wij hebben nu, na de spelen, een rustmoment van drie tot vier maanden waarin wij niet met z'n allen trainen. Als die periode over is, dan trainen wij weer één keer in de maand. We komen dan op de zondagochtend, vanaf 11 uur, bij elkaar. Eerst drinken we wat met z'n allen en dan gaan we van 1 uur middags tot 4 uur naar de sporthal toe om te trainen. We zijn een Nederlands team en komen dus ook echt uit heel Nederland: van Boxtel tot Leiden en van Gorinchem tot Deventer. Doordat wij iedere maand bij een ander trainen, heb je de afstanden verdeeld onder elkaar. Wij proberen dat vanaf januari een jaar lang vol te houden. Rond januari van het volgende jaar is er een selectie voor de aankomende Games: wie mag er mee naar de Games en wie is dan een twijfelgeval. Naast de training op de zondag, train je bij eigen team in de regio ook. Je werkt dan aan je conditie op peil houden en oefeningen. Als we bij elkaar komen op de zondag, dan werken wij aan spelen op de posities en op elkaar inspelen. Het mooie is ook dat je elkaar heel snel begrijpt. Als iemand zegt dat het op het moment even niet gaat door de medicijnen die zijn gewijzigd, dan is dat niet erg. Je hoeft niet het hele verhaal uit te leggen."

De Games duren een week, waarbij vele sporten aan bod komen. De wedstrijden van volleybal werden dit jaar op één dag gespeeld. Naast het sporten worden ook de verhalen gedeeld over de ziekte van de mensen. ,,Het is fijn om (h)erkenning te horen en dat ervaren tijdens de Games", stelt Roelina. In die week sprak het Nederlandse Volleybalteam ook over de kansen van het winnen van de Games. ,,De afgelopen twee keer hebben wij goud gewonnen. Dit jaar was de insteek om ook weer voor goud te gaan. Wij hadden het gevoel dat het ons zou lukken om goud te behalen. De poulewedstrijden van dit jaar waren al pittiger dan twee jaar terug. Je zag dat het niveau bij de tegenstanders omhoog was gegaan met volleyballen. In de halve finale moesten we tegen Argentinië. Dat was het land waar wij de afgelopen twee keren met de Games van hadden gewonnen in de finale, dus dat was wel spannend. Gelukkig hadden we die wedstrijd gewonnen en konden we door naar de volgende wedstrijd. In de finale speelden we tegen Italië. Die wedstrijd was pittig en de energie raakte op bij verschillende teamleden. De eindstand was 23-25. We waren zo dichtbij", vertelt Roelina.

Momenteel is de rustperiode aangebroken voor het team. Het is belangrijk om de rust te pakken, te werken aan het herstel en fit te blijven. Als er wordt gevraagd aan Roelina wat de doelen zijn voor haar en het team de komende periode, geeft ze daar een opmerkelijk antwoord op. ,,Ons doel is om met elkaar te trainen en fit te blijven, zodat we mee kunnen doen met de volgende Games. Er wordt na de Games zeker gesproken over wat iedereen wil gaan doen over twee jaar. Ik vind dat altijd een lastige vraag. Ik vind twee jaar best een lange periode. Ik realiseer mij altijd heel erg dat je toch een kwetsbare doelgroep bent als je bijvoorbeeld een donornier hebt gekregen. Je weet niet hoe het met je gezondheid gaat over twee jaar. Heb je geen terugslag gehad? Doet de donornier het nog steeds? Heb je geen blessures? Ik heb altijd zo iets van laten we het stap voor stap bekijken. Tenslotte is het wel goed om te weten dat wij momenteel nog nieuwe mensen zoeken voor het Nederlandse Volleybalteam. Mocht jij nog iemand kennen die getransplanteerd is en Volleybal leuk vind, dan is diegene van harte welkom!", vertelt Roelina.

Meer informatie over de World Transplant Games en sporten met een transplantatie is te vinden op sportentransplantatie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie