Lezing over historische kleding in Arkel

26 september 2019 om 17:56 Activiteiten Deel je nieuws

Dinsdagavond 8 oktober a.s. in MFC “De Lingehof", zaal 2, Harpstraat 11 in Arkel houdt drs. Monique Hafkamp een lezing over historische kleding.

De manier waarop mensen zich vanaf de vroegste tijd hebben gekleed is een uiting van creativiteit: Een vorm van kunst en de kostuums zijn veelal ware kunstwerken. Vanaf de 19e eeuw zijn er verschillende modeontwerpers geweest die een nieuwe stijl ontwikkelden en zich vaak lieten inspireren door andere kunstvormen, zoals de Jugendstil en de Ballet Russe rond 1900.

Maar mode is bovendien een afspiegeling van rijkdom en status; een weerslag van sociale en economische omstandigheden. Verschillende bevolkingsgroepen onderscheidden zich van elkaar. De kleding van de adel was rijker dan die van de mensen die op het land werkten.

Het is echter ondoenlijk in een kort tijdsbestek een overzicht van de kostuumgeschiedenis te geven vanaf de prehistorie tot nu. Daarom gaat tijdens deze lezing drs. Monique Hafkamp in op een bepaalde periode, met als thema: Revolutionaire veranderingen in de mode gedurende de 19e en 20e eeuw. Aan de hand van kostuumschetsen vanaf het eind van de 18e eeuw, het Ancien Régime, tot de New Look na de Tweede Wereldoorlog, krijgt u niet alleen een beeld van de manier waarop mensen zich kleedden, maar ook van de sociale en economische omstandigheden die invloed hadden op de maatschappij en op de kleding.

De lezing begint om 20.00 uur. Voor leden van de Historische Vereniging Arkel en Rietveld is deze avond gratis, toegangsprijs voor niet leden: € 2,50.

 

advertentie
advertentie