Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Uurtje bewegen tijdens week tegen eenzaamheid

30 september 2019 om 10:09 Maatschappelijk

GORINCHEM Van 1 tot en met 8 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Fysio PP zet daarom de deuren open bij het vitale ouderen uurtje. ,,Met een voorlichting over een gezonde leefstijl en oefeningen die functioneel zijn in het dagelijks leven, willen we mensen in een gezellige groep ondersteunen bij het gezond ouder worden."

door Suzanne Heikoop

Sereno Latuhihin geeft de les voor ouderen iedere maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 10 en van 10 tot 11 uur. ,,Ik geef de lessen graag, omdat de doelgroep zo leuk is. Sommige mensen komen echt om te sporten, maar de meesten zijn er voor het groepsgevoel en het kopje koffie achteraf. Het praten en de grappen nemen vaak de overhand en dat laat ik ook maar gebeuren. Het is gezellig en goed dat ze uit huis komen en lekker ongedwongen actief zijn." Het leeftijdsverschil tussen twintiger Sereno en de ouderen is eigenlijk nooit een probleem geweest. ,,Het is altijd leuk met elkaar." En lachend: ,,Alleen de muziekkeuze is nog wel eens een discussiepunt. Als ik de huidige top40 aanzet om eens lekker actief te doen, hoef ik niet lang te wachten tot er protest komt. Dan zoeken we met elkaar naar iets waar we allemaal mee uit de voeten kunnen."

Vitaal ouder worden gaat om het dagelijks leven. ,,Tijdens de les doen we oefeningen die functioneel zijn. We bootsen dingen uit het dagelijks leven na, zoals met boodschappen de trap op lopen, op onstabiele ondergrond lopen, dingen uit hoge kastjes pakken en bukken. Het doel is om de spieren sterk te houden, balans te oefenen, het valrisico te verkleinen en het brein te blijven uitdagen met coördinatieoefeningen. Mensen die hier voor het eerst binnenkomen hebben vaak al jaren weinig fysiek werk meer gedaan. Soms hebben ze een doel, zoals het actiever worden voor de komst van kleinkinderen of het overwinnen van dingen die niet meer lukken. Na een aantal lessen komen er dan al positieve geluiden; uit bed komen en het aantrekken van sokken gaat makkelijker."

De proeflessen tijdens de week tegen eenzaamheid bestaan uit drie kwartier bewegen. Tijdens de koffie na de inspanning, vertelt een voedingsdeskundige nog iets over een gezonde levensstijl. ,,Men krijgt tips om gezonder ouder te worden. Het maximale aantal deelnemers per les is 10, om het groepsgevoel intact te houden en zodat iedereen oefeningen kan doen op zijn of haar niveau. De lessen zijn vrijblijvend en kosteloos. Er hoeven geen dure sportkleren voor gekocht te worden; lekker zittende kleding, een flesje drinken en schone binnenschoenen zijn voldoende. Wij zorgen voor de rest."

De lessen vinden plaats op woensdag 2 en donderdag 3 oktober van 9 tot half 11. Opgeven kan via sereno@fysiopp.nl of door te bellen of appen naar 06 21 64 03 55.

De locatie is op het terrein van Unitas, Bataafsekade 6. Vanaf de parkeerplaats door de poort, is de ingang aan de rechterkant.

advertentie
advertentie