Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Weer tien jaar duidelijkheid voor volkstuinvereniging Onze Vrije Tijd

3 oktober 2019 om 13:14 Maatschappelijk

GORINCHEM Met het zetten van de handtekeningen onder de huurovereenkomst voor het volkstuinencomplex Onze Vrije Tijd aan de Kleine Schelluinsekade zijn de tuinders weer voor tien jaar verzekerd van hun volkstuintje.

door Mirjam de Swart

Lange onderhandelingen gingen er aan vooraf. Volgens Ibrahim Elmaci, voorzitter van Onze Vrije Tijd, moesten er wel wat hobbels genomen worden. ,,Maar dat is gelukt. Er kan weer volop getuinierd worden", aldus een opgeluchte Elmaci. De zogeheten hobbels waar Elmaci op doelt, waren onderwerpen als het groot onderhoud, het handhaven op de bouwwerken en de brandveiligheid op het tuinencomplex. Daarover hebben alle partijen nu overeenstemming bereikt.

Het complex aan de Kleine Schelluinsekade in Gorinchem is met haar 54 tuinen het grootste tuinencomplex in Gorinchem. De Algemene bond van Volkstuinders Verenigingen Nederland (AVVN) huurt de grond van de gemeente en verhuurt deze grond vervolgens weer door aan Onze Vrije Tijd. ,,We zijn erg blij dat Gorinchem de volkstuinen aan de Kleine Schelluinsekade wil continueren. Dat is bijzonder waardevol; we zien steeds vaker dat in grotere steden de volkstuinen onder druk komen te staan", aldus Ruud Grondel, voorzitter van de AVVN. Volgens Grondel zijn volkstuinen juist in een tijd dat er meer en meer gebouwd wordt erg belangrijk. ,,Ze zorgen voor meer groen in een stad, maar dragen ook bij aan het gemeenschapsgevoel."

Wethouder Dick van Zanten erkent het belang van volkstuinen in een stad als Gorinchem. Hij is dan ook blij dat de handtekeningen gezet konden worden. ,,Ook in Gorinchem is er de noodzaak om woningbouw verder uit te breiden. Ook binnenstedelijk. Maar met de ondertekening van dit huurcontract hopen we de volkstuinders een stukje zekerheid mee te geven." Van Zanten geeft de volkstuinders tevens mee dat de op handen zijnde herziening van het bestemmingsplan Molenvliet voor Onze Vrije Tijd geen gevolgen zal hebben.

In de huurovereenkomst is ook aandacht voor de rechten en plichten waar beide partijen aan moeten voldoen. Omdat de gemeente niet rechtstreeks verhuurt aan de volkstuinders, maar aan de AVVN, is er volgens Van Zanten soms wat onduidelijkheid over de rollen van de diverse partijen op het gebied van bijvoorbeeld handhaving. ,,We merken dat veel tuinders het lastig vinden om elkaar aan te spreken op gedrag. Daar gaan wij een grotere rol in spelen."

Grondel erkent dat duidelijkheid naar alle partijen toe erg belangrijk is. ,,Voor een goede sfeer op een volkstuincomplex is duidelijkheid nodig. Als er ook maar iets hapert, willen wij daar snel bij zijn. Ik denk dat met deze nieuwe overeenkomst de rechten en verplichtingen helder zijn."

Afbeelding
advertentie
advertentie