Redo in actie tijdens de Young Impact Celebration in Ahoy Rotterdam.
Redo in actie tijdens de Young Impact Celebration in Ahoy Rotterdam. Tom Cornelissen

Redo wint prestigieuze dansprijs

5 oktober 2019 om 18:22 Podiumkunsten

GORINCHEM Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht zijn vrijdag 4 oktober de VSCD Dansprijzen, de Zwanen uitgereikt. Een van de Zwanen, die voor meest indrukwekkende dansprestatie, ging naar Redouan Ait Chitt. 

De jury vindt Redo (Redouan Ait Chitt) een ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser. ,,Er spreken doorzettingsvermogen en lef uit de prestatie van de danser, maar ook een geniale creativiteit en enorme wilskracht. Bovendien voegt Redo met zijn uitvoering een originele esthetiek toe aan de dans. Als het je lukt om het publiek mee te voeren in een even krachtige als emotionele danssolo is de term 'uitzonderlijke bewegingskunstenaar' een understatement", oordeelt de jury. 

Ondanks zijn beperking, hij mist allerlei lichaamsdelen zoals een heup, vingers en ellebooggewricht, is Redo breakdancer en danst bij een internationaal dansgezelschap. Redo werd bekend door zijn optreden bij het tv programma Everybody dance Now. Daar werd hij tweede, maar nu neemt hij dus de felbegeerde prestigieuze dansprijs mee naar huis. Hij kreeg de prijs voor zijn solo-optreden in de voorstelling REDO die speciaal voor hem gechoreografeerd werd door Shailesh Bahoran. In zijn dankwoord zegt Redo: ,,Deze prijs is een overwinning voor iedereen die afwijkt van de norm."

De jury: ,,In de openingsscène van REDO schotelt de danser het publiek een korte scan van zijn lichaam voor. Hij laat zien dat hij een uitzonderlijke fysiek heeft. Na dertig minuten laat hij het publiek sprakeloos achter. Aan de op breakdance geïnspireerde bewegingstaal geeft Redo een nieuwe dimensie en dynamiek door slim gebruik te maken van zijn motoriek. Balans en evenwicht krijgen een andere betekenis. Zijn souplesse, behendigheid en krachtige bewegingen dwingen respect af."

De Gouden Zwaan ging naar Conny Janssen voor de grote bijdrage die zij met haar carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie 2019' is toegekend aan The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker. Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.

De VSCD Dansjury 2019 bestaat uit: Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg, Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur, Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters, Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken, Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste, Swantje Schäuble, danser/publiciteit De Châtel surplace, Judith Blankenberg, programmeur Grand Theatre Groningen en Marcelle Schots, danscriticus.

De VSCD Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en Zwanen worden ook wel de 'Oscars van de Nederlandse dans' genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

(Bron; VSCD)

advertentie
advertentie