Afbeelding
Anniek van Brouwershaven

Stichting Novos viert dit jaar 40-jarig bestaan

7 oktober 2019 om 07:37 Overig

GORINCHEM Op zaterdag 28 september was er feest voor de stichting Novos (Nu Ook Voor Ons Sport) en haar leden. Het veertigjarig bestaan werd gevierd in het gebouw van het Omnia College in de Gorcumse Lingewijk met een feestelijk programma. In dit interview vertelt Gerda van Santen, secretaris van de stichting, over het feest en de stichting.

door Anniek van Brouwershaven

,,Het is zo bijzonder dat de stichting Novos het na 40 jaar nog steeds mogelijk kan maken om sport- en beweegactiviteiten in de omgeving van Gorinchem te organiseren voor mensen met een beperking. Als stichting vinden wij het belangrijk om daar even bij stil te staan. Daarom zijn wij een feest gaan plannen voor onze leden, de familie, de organisaties waarin zij wonen en natuurlijk voor onze vrijwilligers die bij Novos betrokken zijn", zegt Gerda van Santen, secretaris van de stichting, met een glimlach op haar gezicht.

Niet alleen Gerda heeft een glimlach op haar gezicht. Tijdens het bekijken van de foto's is te zien dat die bewuste zaterdag de aanwezigen ook een glimlach op hun gezicht hadden. ,,Het feest begon met een speech van Burgemeester Reinie Melissant. Zij heeft een mooie speech gehouden over de stichting en het belang ervan. Daarna was er tijd voor gebak en feestelijke drankjes. Ook konden de leden en familie van hen mee doen aan allerlei spelletjes en was er zelfs een moment om te genieten van karaoke."

GEEN AANBOD De afgelopen jaren zijn veel sportclubs uitgerust met activiteiten voor sporters met een beperking, zoals G-voetbal in Gorinchem en G-sporten bij de atletiekvereniging Typhoon. Maar in 1979 was dit nog aanbod er nog niet. Dit was de reden voor de bestuursleden van Novos om de stichting in het leven te roepen. Op die manier konden sporters met een beperking alsnog in beweging blijven. ,,We zijn destijds klein begonnen en hebben leden binnen gehaald door aan mond-tot-mond reclame te doen. Inmiddels heeft de stichting ongeveer 80 leden; mensen van alle leeftijden, die zelfstandig wonen, bij hun ouders of in een woonvorm voor mensen met een beperking", vertelt Gerda.

DRIE SPORTEN Voor een lage contributie biedt Novos drie activiteiten aan. Op de woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur is er in gymzaal aan Dr. Hiemstralaan de activiteit 'Muziek op Maat'. Dit is een activiteit voor onze leden die het leuk vinden om op muziek spelletjes te doen en op een leuke manier met beweging bezig te zijn. Op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur is er in Sporthal van Rappardhal badminton voor de Novos-leden. Op zaterdagochtend van 9.00 tot 10.00 wordt er gezwommen in het Caribabad. De groep wordt in tweeën gesplitst. Een groep gaat onder begeleiding zwemmen of oefeningen en spelletjes doen in het ondiepe bad. De andere groep zwemt in het diepere gedeelte van het recreatiebad enkele banen en daarna is het zwemmen op muziek (lekker bewegen). Aan het einde van het uur is het voor iedereen weer even vrij zwemmen.

Gerda vind het belangrijk dat deze stichting blijft bestaan, omdat deze mensen ook sport- en beweegactiviteiten verdienen. ,,De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat de club 40 jaar geleden is opgericht, maar dat deze mensen nu ook veertig jaar ouder zijn. Wij zijn op zoek naar jonge mensen die mee willen helpen om de stichting draaiende te houden. Als stichting zijn wij enorm blij met de jonge mensen die vanuit een maatschappelijke- of snuffelstage meelopen in onze stichting, maar dat zijn wel tijdelijke krachten. Het is fijn om daarnaast ook jonge mensen hebben die vrijblijvend mee willen helpen."

Voor meer informatie over stichting Novos kijk op www.stichting-novos.nl

advertentie
advertentie