Afbeelding
Vliegeniersmuseum

Project Sky of Hope van WO2- en Vliegeniersmuseum in race voor Gouden Gelderse Roos

8 oktober 2019 om 11:23 Recreatie

VUREN Op 2 oktober presenteerden tien genomineerden voor de Gouden Gelderse Roos juryprijs hun projecten in een korte pitch aan de jury. Na deze pitches zijn nog drie projecten in de race voor de juryprijs. De stemperiode voor de Gouden Gelderse Roos publieksprijs sloot op 4 oktober. Ook hier maken nog drie projecten kans op de prijs.

De jury, bestaande uit gedeputeerde Peter Drenth (vertegenwoordigd door Petra Heeren), Peter Deurloo, Ella Kok-Majewska, Patrick Timmermans en Marc Wingens, was onder de indruk van de korte presentaties en het enthousiasme en de bevlogenheid van de erfgoedorganisaties. De keuze was moeilijk, maar uiteindelijk is de jury tot een top drie gekomen. Hieronder in alfabetische volgorde:

Museumwoningen Arnhem - Volkshuisvesting Arnhem

Natuurpark Kronenkamp – Stichting Natuurpark Kronenkamp Neede

Sky of Hope / WO2- en Vliegeniersmuseum - Stichting EGVL Vuren


PUBLIEKSPRIJS Tijdens de stemperiode van ruim twee maanden voor de Gouden Gelderse Roos publieksprijs zijn er 5156 unieke stemmen uitgebracht. Het aantal stemmen per ingezonden project is op 23 september voor de laatste keer op de website van Erfgoed Gelderland gepubliceerd. Sindsdien is er nog volop gestemd. Het is dus nog spannend wie de uiteindelijke prijswinnaar is! Hieronder de drie projecten die doorgaan voor de publieksprijs in alfabetische volgorde:

Grote Werken, de historie van Maas en Waal komt tot leven – Agora Theater Druten

Natuurpark Kronenkamp – Stichting Natuurpark Kronenkamp Neede

Vischafslag Harderwijk- Stichting Vischafslag Harderwijk


De prijzen bestaan uit een geldbedrag van €1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen. De prijsuitreiking van de Gelderse Rozen vindt plaats tijdens de Gelderse Landdag op 15 november in Theater De Lindenberg in Nijmegen.


Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten stelt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs in: de Gouden Gelderse Roos. Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland.

Sky of Hope / WO2- en Vliegeniersmuseum
Het project Sky of Hope is een uitvloeisel van de herinneringsroute; een project van de Stichting EGVL in 2017 door de voormalige gemeente Lingewaal. Daar zijn de crashlocaties van neergestorte vliegtuigen middels een route en borden zichtbaar gemaakt. De persoonlijke spullen die (vaak) door de nabestaanden uit Polen, Amerika, Engeland en Nieuw Zeeland aan de EGVL werden gedoneerd hebben uiteindelijk gezorgd dat er een museum werd ingericht.
Met Sky of Hope wordt zichtbaar gemaakt waar vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort; het is de bedoeling om het hele Rivierengebied in kaart te brengen. Het betreft niet alleen de omgekomen piloten maar ook diegene die het overleefd hebben, want ook zij hebben hun leven gewaagd! Het WO2- en Vliegeniersmuseum zal meegroeien, want alle persoonlijke spullen van de piloten en/of andere interessante attributen worden tentoongesteld. Zo wordt de luchtoorlog boven het Rivierengebied in kaart gebracht en voor iedereen zichtbaar waarbij de piloten middels de verhalen die verteld worden in het museum een gezicht krijgen.
Het museum is gevestigd in Fort Vuren; een bijzondere locatie voor dit bijzondere museum (en het geeft het lege fort ook een mooie bestemming). Sinds de opening van het museum in mei 2017 door mr. Pieter van Vollenhoven (waarbij ruim 60 nabestaanden uit Polen, Amerika, Engeland en Nieuw Zeeland aanwezig waren) is het museum, vanwege aangeboden spullen voor de collectie, uitgebreid met 2 extra ruimten en heeft het een bezoekersaantal van ongeveer 3.000 per seizoen. Het museum is open van 1 april tot 1 oktober en is in de wintermaanden in verband met vleermuizen in het fort gesloten.
Het museum wordt gerund door vrijwilligers, dit zijn o.a. suppoosten, schoonmaaksters, een technische dienst en begeleiders bij de bezoekles. Het museum draait op giften en subsidies. Voor Reizen in de Tijd kan er een bezoek worden gebracht door scholen aan het WO2- en Vliegeniersmuseum / Fort Vuren waar leerlingen van groep 8 de missie van een piloot volgen door het oplossen van vragen en het doen van opdrachten. Daarnaast worden er (fiets)excursies alsmede rondleidingen georganiseerd. Zo heeft bijvoorbeeld een groep Amerikaanse luchtmachtkadetten de herinneringsroute onlangs gefietst (met een bezoek aan het museum) en komt binnenkort de Ambassadeur van Nieuw Zeeland deze route fietsen. De voorzitter van het project/museum heeft o.a. in Nieuw Zeeland en Engeland (in musea) lezingen gegeven over het project Sky of Hope.
In twee jaar tijd is het museum flink gegroeid. Door het project Sky of Hope zal het verder groeien en komt er meer aandacht voor de luchtoorlog boven het Rivierengebied. Het project blijft groeien. Zo zijn ze momenteel bezig met het verhaal van de gebr. Hoekstra uit Vuren die tijdens de oorlog onderdeel waren van de verzetsgroep Andre en onder andere als crossers vliegeniers in veiligheid brachten; dit sluit weer mooi aan bij het museum.
 
advertentie
advertentie